„Сто години в Пелевун”, стотици години памет!

Безхитросна, лека за четене, непретенциозна на пръв поглед, изобилстваща с факти от историята,   от статистиката,  от всекидневния селския живот  книгата „Сто години в Пелевун” е една знаменателна книга.

На първо място това е книга без клишета.  Първо на първо, тя не подражава на велики образци от документалистиката. Авторът й, Димитър Гинев, познат на много кърджалийци, разказва за родното си село максимално сбито и обективно, скрит зад фактите, които изравя с любов и търпениe от най-различни източници. Дума след дума, сякаш тухла след тухла, той изгражда един невидим досега за нас микросвят, наречен Пелевун. Увлечени, потопени в този свят, чак към края на четивото се сещаме, че така може да се изследва и описва едно село с всичките му живи и покойни селяни само ако човек много го обича. Иначе няма как да отдели две години от живота си, как да тръгне със собствени средства да печата книга, че и сам да я разпространява, като знае, че никога няма да може да си върне вложените труд и пари.

Не знам Гинев дали знае какво е направил, но аз знам! Малкото отечество Пелевун, в което съселяните му живеят от 1914 година до ден днешен, ще бъде „запаметено” без усилие завинаги в поколения пелевунчани. И никой от тях няма да започва от нулата, както става при повечето българи, когато започнат да се интересуват и да изграждат своята родова памет.

Ще го запаметят и много други като мен, които не са от Пелевун, защото селото му невероятно прилича на моето. А пък и жителите на Пелевун идват от малоазийското Коджа бунар, създадено преди векове с участието и на предците ми от Хухла.

Малко села могат да се похвалят с  такава енциклопедия, каквато представлява „Сто години в Пелевун” – история, статистика, политика, култура, етнография, хумор, народно творчество, география и какво ли още не.

Откъснато от Голяма България, селото постоянно се стремяло към нея. А пелевунци и до ден днешен си остават едни от най-предприемчивите и способни българи не само в Ивайловградско.

Жалко, че такива книги не могат да се купят ни от местни, ни от софийски книжарници. А трябва да намерят място и там.

Иван БУНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache