14 пешеходци отнесоха глоби от началото на годината заради неправилно пресичане

Пресконфереция в ОД на МВР в Кърджали

Статистиката за тежките катастрофи на територията на областта за някои е статистика, но за преживелите и за техните близки е трагедия. За съжаление, през миналата година имаме пет убити при такива тежки инциденти и тази година са толкова с последния случай в квартал „Прилепци“, каза на пресконференция началникът на „Пътна полиция“ към ОД на МВР Иван Бакърджиев. След отварянето на прохода „Маказа“, пътникопотокът изключително много се увеличи.  През изтеклите месеци се натовари движението в централната градска част, много румънски коли преминаха през нашата област, най-вече по булевард „Беломорски“, каза Бакърджиев. Той припомни, че пътни полицаи, както и служители от охранителна полиция даваха дежурства по булеварда в пиковите часове, както и по пътя за  ГКПП „Маказа“. Засега не се предвижда ограничение на скоростта по булеварда. Тя и като цяло организацията на движението се извършва от стопанина на пътя или община Кърджали, която определя скоростният режим. Ние също правим препоръки, с която евентуално те да се съобразят, каза Бакърджиев.

Той коментира катастрофата в събота по булевард „Беломорски“, при която пострадаха 14-годишна пътничка и 35-годишна жена, която е шофирала.  Говорим за миг невнимание, не за превишена, а за несъобразена с конкретните пътни условия скорост. Пътното платно е било мокро. В един момент жената губи контрол, удря се в дървото, оттам отскача и се удря и във автобуса, коментира началникът на „Пътна полиция“.

Шофьорите трябва да бъдат отговорни и да променят поведението си на пътя, за да не възникват тежки инциденти.

От началото на годината до момента заради неправилно пресичане са глобени 14 пешеходци, последните двама тази събота, каза още  началникът на „Пътна полиция“ в Кърджали. Хората са от цялата област, като глобата е от 10 до 50 лева.

Има заведени дела от застрахователни компании при инциденти с животни, изскочили на пътя. В такива случаи се търси обезщетение за моторните превозни средства, които са пострадали при такъв сблъсък. Обмисляме във връзка със завишения трафик към Гърция по международния път да предложим на Агенция „Пътна инфраструктура“ на местата, потенциално опасни за излаз на животни, да бъдат поставени заграждения. Такива има на някои автомагистрали. Друг е въпросът каква е финансовата възможност това да стане, но ние ще го направим, каза още началникът на „Пътна полиция“.

Вижте също...

1 отговор

  1. Анонимен казва:

    До Монопола абсолютно необозначено и без никакви знаци откъм складовете за въглища и дървен материал излизат и влизат абсолютно неочаквано и изненадващо товарни и леки коли, минаващи директно през тротоара. КАТ да вземат да обозначат местата и да внесат малко ред защото цяло чудо е, че няма жертви досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>