11 години от трагедията край Кербала

загинали в Кербала

На 27 декември се навършват 11 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № „1“ (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи.

Те са капитан Георги Христов Качорин – командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район „Индия“ са евакуирани в друг район. Ранените – 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец – лейтенант Николай Ангелов Саръев.

Анализът тогава показва, че около 12.45 ч., по сигнал от два поста в района на база „Индия“ за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион. „Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка /РПГ/. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база „Индия“. След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване“, се казва в него. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

Капитан Георги Качорин е роден на 8 март 1974 г. в гр. Разлог. Завършва ВВУАПВО „Панайот Волов“ и започва кадровата си военна служба през 1998 г. Последната му длъжност е командир на рота в българския батальон в Кербала. Той е бил семеен, с едно дете. Със заповед на министъра е произведен в звание майор и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Старши сержант Иван Инджов е роден на 19 юли 1967 г. в с. Устрем, Хасковско. Завършва средно образование. В редиците на Българската армия е от 1994 г. На кадрова военна служба е от 1996 г. Последната му длъжност в българския батальон в Кербала е командир на отделение и той е семеен, с едно дете. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Младши сержант Антон Петров е роден на 14 декември 1977 г. в гр. Русе. Завършва ССОВУ „Г.Измирлиев“. На кадрова военна служба в Българската армия е от 1996 г. Последната му длъжност е командир на отделение в българския батальон в Кербала. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Редник Свилен Киров е роден на 11 юни 1978 г. в гр. Добрич. Той е на кадрова военна служба в Българската армия от 2001 г. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Лейтенант Николай Саръев е роден в гр. Крумовград на 26 март 1977 г. Средно образование завършва в училище с изучаване на английски език през 1995 г. и висше – във ВВУ „Васил Левски“ през 2000 г. – профил „Войсково разузнаване“. Служил е като командир на взвод в 68-ма бригада „Специални сили“. Завършил е курс по граждански проблеми и психологически операции във Форт Брак – Северна Каролина. Със заповед на министъра е произведен в звание старши лейтенант и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

 

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>