29 април – обикновен и необикновен

Bojidara_angelova_BIG-720x640
  • Запечатал контрастите на нашето всекидневие – радостта, пъстротата и жизнеността на танците, както и тъгата по загубата в трудовото всекидневие на хора

Календарът – една поредица от цифри, която съвсем обективно ни уверява, че времето наистина „лети”. И днес по навик погледът ни се търкулва по хартиените му страници или по изписаните електронни цифри върху телефонните дисплеи. На пръв поглед – днес е ден като ден. И все пак единствен по рода си. Какво можем да научим за него все пак: 29 април е 119-тият ден от годината.

Той е още и Международен ден на танца. Като такъв се отбелязва от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО. За тази дата е избран рожденият ден на френския балет-майстор Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като „баща на съвременния балет”. На този ден целият танцуващ свят /професионални и самодейни танцови състави, трупи и формации/ отбелязва своя професионален празник.
Той е още Международен Ден за почитане на загиналите при трудови злополуки и професионални болести. За първи път за такъв е признат от Канадското правителство през 1989 година. В България денят за почитане на загиналите при трудови злополуки е иницииран през от 1996 г. от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Съвременният свят, колкото и да става по-технологичен, не може да се справи с този проблем. Според статистиката всяка година над 3 милиона души умират в световен мащаб в резултат на 270 милиона трудови злополуки и над 160 милиона нови случая на професионални заболявания.
29 април – един обикновен и необикновен ден, запечатал в себе си контрастите на нашето всекидневие – радостта, пъстротата и жизнеността на танците, както и тъгата по загубата и умората в трудовото всекидневие на хората.

Божидара АНГЕЛОВА

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>