15 200 земеделци от областта подадоха заявления за субсидии

zem_ed

 Най-много са кандидатите от общините Крумовград, Кирково и Кърджали

Йорданка Гочева

Йорданка Гочева

15 200 земеделски стопани от областта вече са подали заявления за директни плащания за 2015 г. Това е над 85 % спрямо миналата година, каза директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Гочева. До началото на тази седмица най-много заявления са постъпили в общинските служби в Крумовград – 4176, Кирково – 3793 и Кърджали – 2452.

Както „Нов живот” писа, срокът за подаване на заявления за директни плащания без санкции, който изтече на 15 май, беше удължен до 29 май включително. След удължаване на срока кампанията протича спокойно. В общинските служби по земеделие няма опашки. Сега заявления подават предимно тези, които са пропуснали графиците по села или по-късно са се снабдили с правно основание за ползваните от тях терени.

Тези, които ще кандидатстват за директни плащания за 2015 г. и все още не са подали заявления, могат да регистрират до 29 май правно основание на ползваните от тях площи, да извършат регистрация по Наредба №3 и да подадат заявления за директни плащания.

След 29 май общинските служби по земеделие няма да признават регистрирани правни основания и регистрация по Наредба №3. След 29 май до 23 юни включително земеделските стопани могат да подават заявления, но със санкция от 1 % за всеки просрочен ден.

Кърджалийска област е лидер в страната по брой подадени заявления за директни плащания. Според Йорданка Гочева кампанията е протекла без напрежение, защото е имало предварителни графици по села.

Валери НЕДЯЛКОВ

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>