155 души в Кърджалийско информирани от читалища за закрила при домашно насилие

155 жители на селата Мишевско, Фотиново, Кърчовско, Габрово и град Джебел се срещнаха с екипа на Областния център за консултиране на жени, жертви на насилие по време на дискусионни срещи за превенция на домашното насилие. Те бяха организирани от читалищата в населените места по проект на НЧ „Обединение 1913” “Център за консултиране и подкрепа на жени, жертви на насилие”, подкрепен от Фонд „Социална закрила“. Психолог, юрист, представители на спешен телефон 112 и полиция информират обеществеността за мерките, които се предприемат при констатиране на домашно насилие. Предоставят се и координати на служби и институции, които могат да съдействат в случай на нужда. В продължение на два месеца от началото на информационната кампания експертите са били потърсени за помощ по 6 случая. В края на седмицата предстои среща в село Пчеларово. Наесен са предвидени още 9 дискусии в различни селища на област Кърджали.
По проекта е създаден областен Център за консултиране на жени, жертви на насилие и 15 информационни центъра за подкрепа на жени и деца, жертви на домашното насилие в читалища на села от област Кърджали. Те провеждат информационна кампания, която ще завърши с организирането на кръгла маса.
Целта е превенция на домашното насилие над жени и деца в Кърджалийска област като се приложи моделът на партньорство между читалищата в селата, полицията и НЧ „Обединение 1913” в областния център, което предлага безплатни услуги на жертви на насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *