15 гурбетчии с туберкулоза лекувани в болницата през 2015

bolnica

. Най-често това са млади мъже, които работят по строителни обекти у нас и в чужбина, информира д-р Диана Вълчева, началник на Пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”

15 болни от туберкулоза гурбетчии са потърсили лечение в кърджалийската болница от началото на годината до сега. Това са все млади хора от нашата област – мъже, които работят по строителни обекти в други градове или в чужбина.

Д-р Диана Вълчева

Д-р Диана Вълчева

Лечението на туберкулозата е въпрос на държавна политика и заради това не е възможно чужди граждани да се лекуват в България без здравни осигуровки или наши сънародници – в чужбина без осигуровки в съответната страна. Заради това тези хора със своите здравни проблеми идват при нас, уточни д-р Диана Вълчева, началник на Пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.
По думите й има само един случай през тази година, когато наш съгражданин е бил подложен на лечение от туберкулоза в Германия и това е било възможно, защото е бил осигурен в немската здравна каса АОК. Роднините му обаче, които тук са били в контакт с него, са били издирени от епидемиолозите при РЗИ и профилактирани в нашата болница.
Случаите на туберкулоза през 2014 г. сред гастарбайтерите за същия период са били 8, тази година са двойно повече. Това се дължи най-често на ненавременно потърсена лекарска помощ, влошени социално-битови условия, недобро хранене и контакти със заразоносители.
В момента отделението е празно, но екипът е подготвен за наближаващия есенно-зимен сезон, когато заболеваемостта от респираторни заболявания се увеличава рязко.

Божидара АНГЕЛОВА

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>