Подписват за газовата връзка България – Гърция на 10 декември

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като основни приоритети изграждането на газовите връзки със съседните страни. Тя очерта основните приоритети в сектора, финансово стабилизиране на сектора, сигурност на доставките чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, пълна либерализация на електроенергийния пазар, защитата на българските потребители и развитие на местния добив. Те са важни за пазарното развитие на българската енергетика, отбеляза Теменужка Петкова.

По нейните думи от приоритетно значение ще е изграждането на междусистемната свързаност със съседните държави, най-вече с Гърция и Турция, като изграждането на интерконектора с Гърция е приоритет. На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с южната ни съседката.

„Междусистемната газова връзка с Румъния е в много напреднала фаза,  през 2016 г. България ще има първи интерконектор със северната ни съседка. Работи се и по проекта със Сърбия. Целта е диверсификация на източниците на доставки“, допълни министър Теменужка Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache