21-годишен рецидивист обра магазин в Смолян на две крачки от полицейското управление

obir
  • Венелин доскоро бил в затвора, има общо 12 присъди, основно за кражби

 21 годишният рецидивист Венелин Трампов от Смолян  нахлул в хранителен магазин „Василиус“ срещу Автогарата в града, на 200 метра от Полицейското управление на Смолян на 20 януари и откраднал 200 лв.

Излезлият наскоро от затвора младеж се промъкнал през служебния вход на кварталния магазин около 18 часа, изненадвайки в гръб продавачката. Бутнал я и с насочен към главата пистолет я накарал да отвори касата.

“Дай парите, това е обир!“, след което грабнал само едрите банкноти- около 200 лева от оборота и изчезнал.

Въпреки шока, 28- годишната жена веднага се обадила на собственика на обекта Васил Чернев от Момчиловци, който сигнализирал в полицията за обира. Докато 51-годишният търговец стигне от дома си до ограбения обект, обирджията бил заловен. Според Чернев, който е в бранша от 1991 година, това е първият грабеж с оръжие в града, макар магазинът му и друг път да е ставал обект на кражба. Най-голямата била през 1993 г., когато всичко от щандовете било обрано, а щетите можело да се опишат единствено по документите за доставка на стоката.

Акцията била светкавична, районът отцепен, а Венелин закопчан за по-малко от час в жилището на своя приятелка. В него са открити част от откраднатите пари и газовия пистолет и е задържан за 24 часа по закона за МВР.

Окръжна прокуратура Смолян привлече като обвиняем младежа, който е криминално проявен, с множество деяния и дебело досие в полицията. Наскоро е излязал от затвора, където ефективно е излежал присъда за кражба от 2014 г. Венелин е осъждан 12 пъти, а за последния обир е привлечен като обвиняем за грабеж, извършен с употребата на сила и заплашване при условията на опасен рецидив.  

Процесуално-следствените действия продължават с разпити на пострадалата продавачка, като са иззети записите от видеокамерите, извършителят доброволно е предал използвания при грабежа газов пистолет и част от противозаконно отнетата сума.

С постановление на наблюдаващия прокурор задържането му бе удължено за срок от 72 часа, а Окръжна прокуратура-Смолян ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ .

Щиляна Чакърова

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>