EVN предостави пред КЕВР девет стандартизирани товарови профилa

EVN България Електроразпределение предостави в КЕВР девет стандартизирани товарови профилa.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изрази своето становище по предложените профили. Профилите са: три за битови, пет за стопански клиенти и един за улично осветление.

Стандартизираните товарови профили са необходими, за да може всички клиенти без монтирано почасово мерене да могат да посрещнат техническите изисквания на свободния пазар.

Предстои КЕВР да изрази своето становище по предложените профили. В случай, че е необходимо да бъдат допълнени, EVN България ще се съобрази максимално бързо със становището на КЕВР и ще качи в интернет страницата си допълнените или изменени профили за обществено обсъждане.

След като бъдат одобрени, всеки клиент ще попадне в дадена група с характерен за нея профил, който за разлика от клиентите с почасово мерене, ще показва заложени коефициенти за всеки даден час.

Важно е да се отбележи, че на база товаровите профили няма да бъдат издавани фактури за потреблението на клиента. Клиентът продължава да заплаща на база финалните показания от търговското мерене след месеца на доставка.

Според Правилата за търговия с електрическа енергия на КЕВР стандартизиран товаров профил е „поредица от коефициенти, която отразява почасовото разпределяне на потреблението на активната електрическа енергия за тип обект за даден период от време.”

Стандартизираният товаров профил отчита типа на обекта, външната температура, характеристиката на деня от периода (работен, почивен, празничен) и сезона (летен, зимен, преходен). Основен фактор при разработване на профилите за битови клиенти е начинът на отопление, тъй като той играе основна роля при потреблението.

За стопански клиенти без електромери с почасово измерване, профилите варират основно според специфичния интензитет на потребление през денонощието, в зависимост най-често от производствения цикъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache