Ден на грамотността в ГПЧЕ „Христо Ботев“ на крачка от пролетната ваканция

Инициативата „Ден на грамотността“ е част от проявите, свързани с реализирането на Националната програма за владеене на книжовния български език, по инициатива на ръководството на Eзиковата гимназия и учителите по български език и литература. Денят на грамотността в ГПЧЕ „Христо Ботев“ бе с посланието: „Обич и отговорно отношение към езика – израз на самочувствие и път към успешна социална реализация“. Той бе насочен към учениците от девети, десети и единайсети клас. Те демонстрираха своите познания в няколко типа задачи, свързани с уменията за разбиране, осмисляне, анализ на информация от различни източници и прилагането на езиковите норми.
В по-сложна ситуация попаднаха зрелостниците. Два месеца преди участието им в матурите, за тях бепроведена традиционната пробна матура по български език и литература, която продължи четири часа, при пълна анонимност и обстановка, идентична с реалното провеждане на държавните зрелостни изпити. По този начин учениците от 12 клас, по идея на ръководството на гимназията и учителите по български език и литература, имат възможност да проверят нивото на своите знания, да се измерят във времето на провеждане на изпита и да се съобразят с изискванията за представяне на отговорите си. След проведените тестове учителите по български език и литература ще изготвят качествен и количествен анализ на резултатите.
Продължава и осъществяването на връзка с родителите. Те получават информация за училищния живот от сайта на гимназията и се приобщават към поредицата инициативи, посветени на грамотността. Периодично в рубриката „Знай българския език, бъди грамотен!“ се актуализират езиковите задачи. Там всеки желаещ може да провери знанията си по български език и да стане част от националната програма на Министерството на образованието и науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache