Учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” се запознаха с работата на съдиите и организацията в Окръжния съд в Кърджали

Как в България се става съдебен заседател, как се разпределят делата, каква е структурата на съдебната система, какви дела се разглеждат в Окръжния съд? На тези и други въпроси получиха отговори десетокласници от Езиковата гимназия в град Кърджали получиха отговори по време на посещението си в Окръжния съд в Кърджали.  Те бяха там на 15-и април, определен за „Ден на отворените врати” и по повод 16 април – Денят на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител. Учениците имаха честта да бъдат приветствани лично от Георги Милушев, председател на Окръжния  съд в Кърджали, който им разказа как се взима справедливо решение, каква е спецификата на работата на съдиите и им пожела един ден да седнат на неговото място, а обществото да има повече вяра в съдебната система като правораздавателен орган. Децата се запознаха и с организационната дейност в съда  – деловодство, регистратура, съдебни зали, правила за посещение и поведение по време на съдебно заседание. Всеки един от учениците получи ценна информационна брошура. С посещението в Окръжния съд се повишава правната култура на  младите хора,  те получават и информация за дейността и организацията на работа на този орган на съдебната власт.

Да припомним, че ГПЧЕ „Христо Ботев” бе избрана за партньор по проекта на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В тази връзка от началото на учебната година на посещение в часовете по етика и право гостуваха  представители на Окръжната прокуратура и Районния съд в Кърджали. Лекциите на магистратите бяха посрещнати с изключителен интерес от страна на учениците, особено от тези, които в бъдеще смятат да се занимават с правото като професия.

Десетокласниците имаха и важна задача – да създадат етичен кодекс, в който да бъдат ясно определени правата и задълженията на всички участници в учебно- възпитателния процес. Легитимността  на документа гарантираха подписи  от три различни страни – учители, ученици и родители.

Проектът   ще завърши през месец юни  със симулативен процес, в който главни участници ще бъдат  учениците, поемайки всички длъжности в едно наказателни дело.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache