„Хора на Истината“ нова книга за българските алиани

В навечерието на Гергьовден излезе от печат втората книга на известния родопски историк, изследовател и журналист Георги Кулов

Гергьовден е съвместен празник за християни и алиани в Родопите и Лудогорието. Местното население го чества и като „Хъдърлез“ – началото на сезонните земеделски и животновъдни дейности през летните месеци на открито. Гергьовден-Хъдърлез открива сезона и на традиционните селски сборове-маета с прочутите религиозни булама-курбани за опрощение, здраве и берекет, на които сядат редом хиляди българи, турци, роми и гости от страната и чужбина.

В навечерието на тазгодишния Гергьовден излезе от печат втората книга на известния родопски историк, изследовател и журналист Георги Кулов „Хора на Истината“. След нашумялата през 2011 г. „Българската дъга на исляма“, това е втората му книга която привлича вниманието на специалистите и широката общественост. В нея той разкрива историческите корени, специфика и български принос към умереното алевитско направление на исляма, въплътени в толерантната и симбиотична философия и практика на т.н. softislam от балкански тип.

aliani-1На достъпен и разбираем език авторът представя малоизвестни и непознати факти и събития, характеризиращи религиозните вярвания, самобитна култура и нравствени ценности на относително малобройното и капсулиранорелигиозно малцинство на българските алиани и неговия стремеж към отваряне и интегриране в българското общество.

aliani-2Книгата излиза в момент на остър сблъсък край южните граници на Европа между войнстващия разрушителен салафитско-уахабитски ислям и позитивно-креативния ислям от сирийско-месопотамски и зороастро-алевитски тип, създал синкретическа световна цивилизация върху историческите основи на близкоизточните религии и култури на зороастризма и християнството. „Хора на Истината“ е актуална и ценна с това, че в обстановка на нарастващ негативизъм по отношение на исляма във връзка с терористичните атентати и бежанската вълна, застрашаващи устоите на европейската цивилизация, обективно и аргументирано идентифицира принципните различия и недопуска поставянето на българските алиани под общ знаменател с радикалната идеология и практика.

Книгата убедително показва и защитава позитивната и градивна историческа и днешна роля на „хората на Истината“ в строежа на българската държавност и народност като културно-исторически Център и фактор на Балканите.

Официалното представяне на книгата ще се състои на 4 май от 18.00 ч. в читалище „Обединение“ в Кърджали. То е инициатива на Журналистическо дружество „Мара Михайлова” и Община Кърджали. Посветено е на тачения и от християни и от мюсюлмани Гергьовден-Хъдърлез. Провежда се под надслова „Вечер на толерантността”

Тончо СТОЯНОВ, ориенталист, редактор и рецензент на книгата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache