Инициативата „Мултикултурният град“ започва с изложба на фотоклуб „Шалом“

На 21 май, събота, на Световния ден на културното многообразие се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом”. Фотоклуб „Шалом” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби – както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се дискутират и архивират за подходящи поводи. Между последните им фото-дестинации са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова shalom2Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Във фотообективите са запечатани истории с полицаи и афроамериканци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия.

Фотоклубът е в Кърджали по покана на Артдвижение Кръг. Ще представи обща изложба в Артгалерията на 21 май от 18.30 часа. Фотографите заедно с това ще участват в топленер в Дъждовница на тема „Чудесата на Източните Родопи” от 20 до 25 май. Ще представят и урок за един от умиращите световни езици ладино в читалището в Енчец на 27 май. А на 3 юни от 10 часа ще участват в презентация на последните останали синагоги в България в джамията в Кърджали.

Организацията на евреите в България „Шалом” развива активна дейност за популяризиране на еврейското творчество. shalom3Тя съдейства на творци от еврейски произход да се свързват с с културни организации от страната и с културни институти в чужбина. Това е цел, наследена от предшествениците на организацията – Консисторията (1920-1950) и Обществената културно-просветна организация на евреите в България (1957-1990). Няма сфера от изкуството и културата у нас без силно еврейско присъствие – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац. Поетът Давид Овадия е родом от Кърджали, а кърджалийката Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, публикувал ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” (2011). Клубове по театрално, приложно, shalom4танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache