Толкин владее света на фентъзито

Ради РАДЕВ

Интересен факт е, че трима професори от университета Оксфорд са написали шедьоври в жанра приказна фантастика. Това са Чарлз Доджсън (Луис Карол), К. С. Луис и Джон Роналд Руел Толкин.

Безспорно Джон Толкин е най-великият от изброените, а неговото произведение „Властелинът на пръстените” има най-големи художествени достойнства.
„Дж. Р. Р. Толкин: Биография” от Хъмфри Карпентър е дълбоко познавателна книга, разкриваща много от живота на Професора с лулата. Книгата е писана с много любов и чувство за хумор. Засмях се, когато прочетох редовете, показващи нрава и действията на създателя на писателя:

„На празненство по случай  Нова година през тридесетте си наметнал една исландска овча кожа и си боядисал лицето, за да изиграе бяла мечка, друг път се пременил като англосаксонски воин и със секира в ръка погнал удивения си съсед по улицата”.

Хъмфри Карпентър лично се е срещал с Джон Роналд Руел Толкин. Гостувал е на сина му Кристофър Толкин по пет дни седмично в продължение на осем месеца, през това време е имал

Ради РАДЕВ

Ради РАДЕВ

пълен достъп до литературното наследство на великия писател.
Според биографа, Дж. Р. Р. Толкин е ненавиждал алегориите и е отричал връзка между Саурон и Хитлер, респективно Мордор и Германия. Интересно обаче е следното изказване на Професора, насочено срещу фюрера:

„В тази война имам пламенна лична вражда с онзи проклет малък невежа Адолф Хитлер за това, че съсипва, изопачава, злоупотребява и прави омразен за вечни времена онзи благороден северен дух, върховен принос към цяла Европа, който винаги съм обичал и съм се стараел да представя в истинската му светлина.”

Любопитство представлява и шофирането на Толкин, след като купил първия си автомобил. Не обръщал никакво внимание на правилата за движение и на превозните средства и често викал: „Атакувай ги и се разпръскват!”
Това, което допълнително ще грабне вниманието на читателя, са доста стихове на Професора, непубликувани досега на български език. Има и снимки, представящи „Толърс“ (разпространено негово прозвище) в различни възрасти и с различни членове на фамилията му.
В книгата е представено влиянието на неговите творби не само във Великобритания, но и в държави като Виетнам и Борнео.
Примерно в САЩ дълго време са се продавали значки със следните надписи: „Фродо е жив!”, „Гандалф – президент!”, „Елате в Средната земя”.
Един надпис, изписан с графити по стените на различни сгради в Америка, пък гласи: „Дж. Р. Р. Толкин е хобитоформиращ”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache