Подписан е договорът за изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти

Вече е подписан договорът за финансиране на дейностите по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, съобщиха от областната администрация в Смолян. Това стана само няколко дни, след като бе подписано Партньорско споразумение в Солун между областния управител Недялко Славов и Апостолос Антонудис – председател на УС наEGNATIA ODOS S.A. и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Основният договор е парафиран между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A„Гърция – България 2014-2020” и водещият партньор по проекта. Наличният бюджет по тази покана е в размер на 38.235.295,00 евро.

В него са включени няколкоинвестиционни приоритети. Първият е изграждане на нов гранично-пропускателен пункт Димарио-Рудозем – ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път Димарио (Гърция) – Българска граница, реконструкция на пътя Средногорци-Рудозем и обходен път на Рудозем, както и реконструкция на пътната отсечка Момчилград-Ивайловград.

Бюджетът разпределен по партньори, е както следва: „ЕГНАТИЯ ОДОС” SA – 21 235 295 евро, Агенция „Пътна инфраструктура” – 16 000 000 евро и Областна администрация Смолян – 1 000 000 евро.

Този договор е финалът на етапа за кандидатстване и одобрение на проекта за реализирането на ГКПП Рудозем-Ксанти. Предстои подготовка на процедурите за избор на изпълнител за отделните обекти, тяхното провеждане и започване на строителни работи през следващата година.

Областният управител Недялко Славов с радост прие новината за подписването на договора. „Макар и очаквано, събитието предизвика вълнение у всички нас, които работим по този проект. Имаме основание да сме удовлетворени, тъй като положихме много труд, за да се стигне до тук, а вече с пълна сила можем да разгърнем дейностите по изпълнението на граничния пункт Рудозем-Ксанти.

Срокът за реализация на проекта е 36 месеца, но моята амбиция е пунктът да е изграден и да бъде отворен в средата на 2018 г., т.е. година по-рано, и с това да сбъднем мечтата на родопчани за още по-бърз достъп до Беломорието. Да си пожелаем успех и спорна работа, както на нас, като Областна администрация, така и на другите партньори – АПИ и Egnatia Odos S.A. Благодаря на всички, които дотук имат принос и разчитам в процеса на строителството да съдействат все така активно”, коментира Славов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache