Народното събрание отказа изслушване на Борисов за визитата в Турция

Депутатите се върнаха на работа след ваканцията. Първо мнозинството отхвърли предложението на БСП премиерът да бъде изслушан след разговора му с Ердоган.

Предложението беше отправено от депутата от „БСП лява България“ Ангел Найденов. 

„Няма по-важна тема за нас днес от темата за сигурността„, обърна се той към депутатите от парламентарната трибуна и подчерта риска от неконтролируемото надуване на броя на бежанците у нас, което е свързано и с охраната на границите ни.

По думите му второто предизвикателство е демонстрираната неспособност на ЕС да формулира общ механизъм за справяне с този процес.

„Българският премиер създаде впечатление, че той едностранно се ангажира с позиция след посещенията си в Турция и Германия и е своеобразен куриер на посланията, които отправи към европейските политици от Реджеп Ердоган“, посочи още Найденов.

Искането за изслушване обаче бе отхвърлено.

ГЕРБ и премиерът Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за национална сигурност и защитеност на гражданите, заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му страната ни се намира в навечерието на съдбоносен и много отговорен за нацията политически сезон.

„Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управлението и политиката на ГЕРБ. У нас правенето на политика е подменено от критикуването на опонента”, заяви Цветанов.

Вицепремиерът Меглена Кунева междувременно също защити Бойко Борисов за срещите му в Турция. Няма как да не говорим със страна, която е наш съсед, аргументира се тя. 

„Жан-Клод Юнкер (председател на ЕК) каза, че е трябва да се говори за визова либерализация. Каза го преди Бойко Борисов да отиде в Турция, каза го с тези думи и когато седмица по-късно премиерът посети съседна на собствената си държава, той беше атакуван от собствената си страна. Това е крайно нездраво”, допълни вицепремиерът по Би Ти Ви.

Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще покани премиера в парламента, но в петък когато е предвиден традиционният парламентарен контрол.

От БСП, както и от ПФ и ДСБ, искаха още президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по същата тема, но вчера Росен Плевнелиев отказа, с мотива, че няма намерение да използва този формат за предизборни платформи.

Днес започна есенната сесия на Народното събрание след месец ваканция. Цачева пожела на депутатите активен, но спокоен от силни политически пристрастия политически сезон, който да се увенчае с качествени законодателни актове.

Източник: dir.bg

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *