МВР иска спешна финансова помощ от ЕС заради мигрантите

бежанци-на-границата-2

Пет проекта с искане за финансиране заради продължаващия засилен миграционен натиск, изпрати вчера Министерство на вътрешните работи до Европейската комисия. Проектите са по Механизма за спешна помощ от фондовете „Вътрешна сигурност“ и „Убежище, миграция и интеграция“ и са на стойност 160 милиона евро. Те са насочени към  обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници. Предвижда се и разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на Република България, както и укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>