Проф. Николай Овчаров: В Златоград беше идентифицирана къщата, в която е живял и се е криел Дельо войвода

655-402-nikolaj-ovcharov-pokazva-dvata-pechata

В Златоград беше идентифицирана къщата, в която е живял и се е криел Дельо войвода. Това каза археологът проф. Николай Овчаров. Дельо войвода израства в Златоград и там намира и смъртта си”, заяви проф. Овчаров.
По думите му тази къща, която днес е руина, вчера са я обявили, че съществува. „През следващата година искаме да направим в близост до нея, защото тя самата е развалена – един музей на Дельо войвода и на хайдутството в Родопите”, уточни Овчаров.
„През следващата година се очертава, на базата на едни сложни изчисления, които направихме с местни краеведи, като 240 години от смъртта на Дельо войвода. По всяка вероятност той умира около 1776-1777 година. Убит е със сребърния куршум както знаем всички тази легенда”, допълни археологът и уточни, че това нещо ще бъде поредна стъпка в показването на прекрасните забележителни неща, които има в Златоград и ще привлича много туристи.
Любомира НИКОЛОВА

Вижте също...

4 отговори

 1. АНОНИМЕН казва:

  ПАК ЛИ ОВЧАРОВ! КАКЪВ ОТКРИВАТЕЛ САМО- КЪДЕТО СТЪПИ И СЪБИТИЕ!

 2. делчо казва:

  Оставете човека той трябва да е центъра.Разбира се че не е открил и къщата на Дельо,просто намерил е повод за изява.Това е …………

 3. Боби казва:

  По следите от стъпките му я открил. Овчаров е истински копой. Аферим, ашколсун, машала.

 4. СР казва:

  А може и по миризмата да я е открил. Сега остава да намери следи от извънземна цивилизация в Златоград. И разбира се трябва да му се предоставят държавни средства да изследва. Човека си е намерил начин да източва пари, а правоохранителните органи не работят и никой не може да хване грабежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>