Борисов отново потърси Путин за разговор по енергийни теми

0000316791-article2
  • Телефонният разговор се е състоял по инициатива на българската страна

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов отново са обсъдили по телефона редица въпроси, включително енергийното сътрудничество между двете страни. Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС.

„По инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя на България Бойко Борисов“, се казва в съобщението, цитирано от БТА. „Обсъдена е била проблематиката на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера“, уточняват от Кремъл. Засегнати са били и някои въпроси от международния дневен ред.

В предишния телефонен разговор на Путин и Борисов в началото на август двамата ръководители се споразумяха да се активизира сътрудничеството между двете страни в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата на съпредседателите на тази комисия се състоя във Варна на 16 септември.

В сферата на енергетиката един от най-големите проекти в отношенията между Русия и България е нереализираният проект за газопровод „Южен поток”. Европейският парламент препоръча на България да се откаже от този проект. В края на 2015 година той беше замразен, отбелязва ТАСС. Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално по модернизацията на АЕЦ Козлодуй, посочва ТАСС.

Двете държави все още не са разрешили и казуса с двата произведени реактора за АЕЦ „Белене”. Парламентът вече одобри на първо четене държавен заем за НЕК, за да се разплати с руската „Атомстройекспорт”.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>