С още 3 месеца може да продължи извънредното положение в Турция

Удължаване с още 3 месеца на извънредното положение, въведено след опита за военен преврат на 15 юли, предлага Министерският съвет на Турция да бъде гласуван от парламента на южната ни съседка.

Дебатите по предложението са насрочени за вторник. Новият етап от извънредното положение трябва да влезе в сила от 01 часа на 19 октомври т.г. Освен това депутатите ще обсъдят и постановлението на правителството за мерките, реализирани в рамките на извънредния режим. С него отпадна действието на Европейската конвенция за правата на човека, уволненията и арестите засегнаха десетки хиляди души от всички сектори, 70 050 са разследвани за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, 31 048 са зад решетките в очакване на процес, добавя Анадолската агенция.

По данни от вестник „Сабах“ сред задържаните под стража са 6 488 военни и 7 016 полицейски служители, както и много съдии, прокурори, ректори на университети, кметове и областни управители. Рекордьор по броя на арестуваните е столицата Анкара с 4 340 души, следват Истанбул с 2 025 и 1 500 в Измир. Армията губи 164 от генералите си и 194 военни магистрати, полицията – 629 директори. Силно впечатление предизвиква числото на арестуваните 2 385 съдии и прокурори, като сред тях са двама от Конституционния съд, 108 от върховния съд, 41 от Държавния съвет.

Поредната вълна на чистките обхвана и националната разузнавателна служба МИТ, издадена е заповед за задържането на 101 служители, 55 от тях са вече в арестите в Истанбул, Измир и Маниса.

Вижте също...

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Този глупав диктатор ще запали Турция. Много поразии ще направи още. Много добър лъжец е този крадлив изрод, замаява ислямистчетата така, че тъпите идиотчета го смятат за пророк.

  2. Bruxelska trudova stavka 21 vek каза:

    V bg ei taka go udaljavali do 500 g.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *