Даниела Гергелчева до Нострадамус в книгата на 100-те най известни личности на Монпелие

  • Съпругът на Даниела Гергелчева  Марин: Денят ни започва с „Нов живот”

Съпругът на европейската шампионка по тенис на маса змс. Даниела Гергелчева  Марин Манолов за кратко си пристигна от родния Момчилград във Франция. В деня на отпътуването му го срещнахме и разговаряхме с него.
В ръцете си държите „Нов Живот“, така започнахме разговора с него.
Това не е случайно. Денят ни с Даниела в Монпелие, започва с електронния вариант на „Нов живот” и с отварянето на сайта на Спортния клуб по тенис ”Родопи” в Момчилград, казва Марин Манолов.
Чрез вестника научаваме всичко ново, което се случва в областта и в родния ни Момчилград. Приятно сме изненадани от поредицата материали в ”Нов живот”, посветени на Даниела Гергелчева.
От вестника научихме за новия красив облик на Момчилград. И сега видях с очите си огромната промяна. Новата зала за тенис на маса, почти готовия мултифункционален спортен комплекс, модерния футболен стадион.
Приветстваме общината за стореното, клуба за успехите и легендата, мс. Димитър Караиванов за идеята му за учреждаване на Музея на спортната слава на момчилградските тенисисти, казва съпругът на Даниела Гергелчева.
Радват се със съпругата си, че момчилградската школа по тенис на маса продължава да е сред водещите в страната. Научили, че след като момчилградчанката Надежда Стоянова стана главен треньор на всички национални отбори на България, от Турция са се завърнали двамата треньори, възпитаници на момчилградската школа – Сабри Сюлейман и Метин Местаноглу. Това е сериозна предпоставка за нови бъдещи успехи, казва Марин Манолов.

Задаваме и други въпроси:

– От 27 години живеете в Франция. Какво не знаем за вас и семейството ви през тези години?

marin-manolov1

Неслучайно при срещата ни Марин Манолов държеше в ръцете си „Нов живот”

– Имаме дъщеря – Инна. Тя е на 17 години. Но не тенисът на маса, а конете са страстта й. Тренира конна езда в базата Льо Крес. Учи в лицея ”Жорж Помпиду”. Ще следва право.
От 20 години, аз съм в Центъра за подпомагане чрез работа на хора в неравностойно положение… За Даниела знаете много… Но не на всички е известно, че името й, наред с това на великия предсказател Нострадамус, е вписано сред тези на 100 – те най известни личности на Монпелие. Тя е и почетен гражданин на Монпелие…
И на Момчилград. Всички спечелени от нея отличия, тя подари на родния си град.

– Какви са успехите на Даниела във Франция?

– Всеизвестна е титлата й на европейска шампионка през 1990 година. През 1991, заедно с известния френски футболист Лоран Блан бе обявена за най-добър спортист на Монпелие. Стана шесткратна отборна шампионка на Франция по тенис на маса при жените.
През 1996 година с „Монпелие”  завоюва отборната европейска вицешампионска титла –жени.
До 2000 година  бе само състезателка. До 2008 година бе треньор в Центъра за високо спортно майсторство за най-талантливите деца на южна Франция и същевременно – треньор на женския отбор по тенис на маса на Монпелие.

– След часове ще отлетите за Франция. Какво ще пожелаете на момчилградчани и на спортистите от родния Ви град?

– Да бъдат преди всичко, добри хора, да бъдат здрави и да постигат успехи и да се гордеят, че са от Момчилград.

Разговора води: Стайко КАФОВ
Снимки: Стайко КАФОВ


Николай Банев-Сали Шабан

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *