Доставят оборудването за новия цинков завод в Кърджали

Продължава изграждането на нов цинков завод в Кърджали. В момента се доставя оборудването за първите два цеха, а същинското строителство се очаква да приключи за около три години. В новия завод ще работят между 350 и 500 души.

Заводът се строи на мястото на съществувалия повече от половин век оловно-цинков комбинат. Производствените площадки вече са разчистени и там ще бъдат построени цеховете „Пържилен“ и „Сярна киселина“.

Новото оборудване е германско и отговоря на всички стандарти. „Оборудването включва пържилни пещи, помощно оборудване към тях, подемни устройства, електроника и всичко, което трябва да има в тези два цеха“, обясни Мартин Бранков, финансов директор на дружеството, изкупило активите на бившия металургичен комбинат. Според него, това е най-доброто, което съществува в цинковото производство в целия свят.

За привличане на работници в новия завод ще се разчита на различни програми. Предвиждат се и разговори с ръководството на училища в Кърджали за излъчване на отличници, които искат да работят в този отрасъл. На този етап не се предвижда евентуално съживяване на оловното производство, но то не е изключено от плановете на новия собственик.

На снимката: Тази пролет бяха взривени два от комините на стария Оловно-цинков завод с цел да се разчисти производствената площадка на новия завод

1 отговор

  1. Jym каза:

    Da n vi e razvalen fotografa ili haparaturata, ta s darti snimki…?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache