Първа копка: Довеждащ водопровод ще доведе минерална вода в Джебел

Днес в Джебел бе направена първа копка за изграждане на  Довеждащ водопровод от сондаж №3. Водата от сондажа е минерална. С осъществяването на проекта, за който правителството отпусна  350 000 лева от републиканския бюджет, нарастват и надеждите на жителите на града, че Джебел ще стане център за балнеоложки туризъм.

Проектът предвижда минералната вода да бъде доведена до помпена станция в града. Дебитът на водата ще бъде 6,58 л/сек. След въвеждане на разрешителен режим ще е възможно да се захранват СПА комплекси и хотели.15109555_1173572932720486_1674081020041595036_n

Представителят на строителния консорциум, изпълнител на обекта – Ерхан Исмаил,  изрази надежда, че времето ще позволи срокът да бъде спазен. Ще осигурим фронт на хотелиерите, които искат да инвестират за доброто на град Джебел, подчерта той преди да разбие бутилка шампанско в строителната машина, направила първата копка.

Находище „Топлата вода“ е на около 1.5 км след последните къщи на град Джебел, в посока село Мишевско. Топлата минерална вода е около 35-36оС с голям дебит. Преди повече от 20 години там е имало оранжерии за производство на зеленчук, както и басейн с душове за ползване от населението. Днес басейнът е занемарен и водата е на самотек, без специално пречистване.

Предишни изследвания сочат, че водата е с температура около и над 32 градуса. Преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда.По мнението на местните хора водата в минералния извор е лековита, с много добри питейни качества, помага и при различни кожни заболявания и за зарастване на рани. Специалисти отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *