Силата на доброто! Ученици от четири училища в Кърджали се обединиха и събраха 800 кг хранителни продукти за нуждаещи се

  • Доброволци от Езиковата гимназия сътвориха чудо преди Коледа 

Традиционно най-много чудеса се случват покрай Коледните и Новогодишните празници. Възпитаничките на Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” Назмие Мустафа и Виктория Ангелова, ученички в 12 клас с помощта на Българския червен кръст и някои от училищата в областта, успяха да реализират широка благотворителна кампания. Те събраха дълготрайни хранителни продукти, които да бъдат дарени на семейства в нужда.

Идеята за инициативата идва от престоя им в Съединените американски щати по културно-образователната пограма „YES“  –  програма на Посолството на Съединените американски щати, известна и като Кенеди-Лугар. Програмата предоставя пълни стипендии на ученици от България на възраст между 15 и 17 години в продължение на една академична година да се обучават в американско учебно заведение. Те посещават гимназия и се включват в дейности, с които научават за американското общество, придобиват лидерски умения. А американците научават за нашата страна и култура. С придобитите умения учениците трябва да работят в полза на обществото.

Виктория и Назмие разказват, че в Америка благотворителността е честа практика не само на определени организации, а и на цялото общество. Така например учениците неведнъж организирали така наречените „food drives”.

Независимо, че у нас този вид акции не са  добре познати, тяхната кампания „Силата на Доброто”  пожъна голям успех и доказа, че съгражданите ни определено обичат да помагат. Продуктите, събрани по време на благотворителната акция, са над 800 кг.

 Продуктите бяха събрани в гимназията “Христо Ботев”, в кампанията се включиха и ученици от СУ „Отец Паисий”, СУ „Йордан Йовков” и ПГИ „Алеко Константинов”.

На тържествена церемония в Регионалния център на БЧК в Кърджали на ПГПЧЕ „Христо Ботев“ бе връчена грамота за благодарност, че насърчава своите възпитаници да вярват в силата на доброто и успеха.

Вижте също...

1 отговор

  1. Baialdi каза:

    Poslednata fraza hepten ne razbira onova s golemite bukavi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *