Учителите от Професионална гимназия „Руска Пеева” искат заплатите си, ако не ги получат – ефективна стачка

13-07-16-98052
 • Предупредили са директора, че ако не постигнат исканията си, от понеделник няма да влязат в час

От понеделник преподавателите в Професионалната гимназия „Руска Пеева” протестират символично. След като миналата седмица разбраха, че няма да получат заплати до края на годината, те предприеха действия, каза областният председател на Синдиката на българските учители към КНСБ Нели Арнаудова. Решението е взето на събрание, искат да се чуе гласа им и да се реши проблема със заплатите. През тази седмица провеждат символични протести и са внесли в деловодството на училището становище, че ако не получат заплатите си, от понеделник ще стачкуват ефективно. Те няма да влязат в час. Към момента преподават и не са нарушили учебния процес, каза Арнаудова.

Персоналът на гимназията е от 17 човека.

През октомври месец училището е дофинансирано от общината с 4 000 лева и сумата за заплатите за октомври е покрита. Но сега няма пари за ноември и декември, защото „влизат” с малък бюджет от 1 август. Причината според Арнаудова не е, че училището е станало общинско. За колегите няма значение кой им е първостепенния разпоредител с бюджетни средства, ако гимназията функционира нормално. Плюс това от новата учебна година в гимназията има повече деца и те очакват и по-голям бюджет. Просто малкият бюджет, останал за тази година, не им дава възможност нормално да функционират в последното тримесечие. Може и да е имало лошо управление преди време, директорът е нов, каза още Арнаудова, но не се ангажира с оценка в кого е вината. Не познавам детайли в бюджета и как е бил разходван. Може би общината ще намери начин как да управлява това училище, защото за нея това е училище от нов тип. Но истината е, че всичко е в ръцете на общината към момента за излизане от кризата. Някой трябва да поеме отговорност, а това са община, Министерствата на финансите и на образованието.

Причината за липсата на пари е поправката в Закона за предучилищното и училищното образование, по силата на който от 1 август гимназията от държавна става общинска, дотогава е била финансирана от Министерството на земеделието. Средствата им свършиха още през октомври, наложи се общината да дофинансира с 4 800 лева, а за ноември и декември не остана нищо, обясни кметът Бахри Юмер. Той допълни, че в общинския бюджет за тази година не са заложени пари за издръжка на училището и обвини директорката в неправилно разходване на средствата.

Директорката Ангелина Хаджиева изпълнява длъжността от август 2015 г. „Крайно неправилно бе взето решението държавата да ни прехвърли на общинска издръжка по никое време през лятото, трябваше да се изчака краят на годината. Сега точно преди Коледа и Нова година ние сме в омагьосан кръг заради законови недомислици и без пари, коментира Хаджиева. Според нея проблемът с парите на гимназия е още от 2012 г. заради своеволията на предишните директори, които са харчили безразборно.

Гроздан Колев, началник на РУО заяви, че се търсят варианти за изход от кризата и вероятно ще се наложи авансово финансиране със средства от общинския бюджет за 2017 г.

Вижте също...

12 отговори

 1. Манафий казва:

  Такъв позор за управлението на образованието Кърджали не помни!Втори случай на безхаберие и липса на професионализъм от началника на РУО.Но оставка няма да има!Оставка подават достойните и честни мъже!А Гроздан Колев е нито едно от двете.Да си го дундуркат още,на него му харесва жените да го пазят.

 2. До Гроздан Колев казва:

  Поне веднъж бъди мъж и прояви достойнство!Не разбра ли,че ни си за началник.Просто си подай оставката или зарадвай празнично с едно честно харакири!

 3. Буда казва:

  В момента трябва да валят оставки! Ама не сме народ, не сме държава, а сган герберастка.

 4. Тома казва:

  Абе тия некадърници няма ли кой да ги уволни? И заради тях ли трябва да сваляме Боко Тиквата от власт?

 5. Васко казва:

  …О,спи ли МОН ! О,МОН не види ли !С всяка минута прекарана на началническия стол,Колев убива вярата на младите учители в доброто и нормалните европейски принципи за кариерно развитие.Като прибавим и финансовите далавери с ремонта на някои училища,картинката става ясна.Ред е на прокуратурата.

 6. Moliv казва:

  Lajete 100 procenta. Tova sa misioneri. Te taka si rabotiat vinagi bez pari.

 7. Учител казва:

  На всички ни втръсна Грозданколевщината, наторена обилно с протекциите на г-жата Караянчева, но тез окови няма кой да ги счупи с мрънкане. Уважаеми колеги, грабвайте знамената на бунта и отивайте под прозорците на комфортния кабинет на Гроздан Колев. Изритайте го най-сетне от там! Вярваме, че по Коледа ще направите Чудо! Успех !

 8. Осемнайсе казва:

  Кунева ге оправи и тия. Този път за по-малко от 800 дни.

 9. анонимен казва:

  към „Васко“–-Васко , много си прав, братле!
  Грозданколевщината е опасна за образованието,
  но никому не дреме за съжаление.

 10. Нула казва:

  На бас че не можете да стачкувате докато ГРОБ са на власт.

 11. Психиатър казва:

  Гроздан Колев е интелектуален травестит,който иска да мине за мъжкар.Попитайте го как е лъгал пред комисията по образование в общината.Резил!Резил!…и какво от това.Маъжко достойнство и доблест са непознати категории за педагогическото недоразумение от Източните Родопи.

 12. анонимен казва:

  Към психиатър-Не е луд който яде зелника, а който му го дава! Някой ден ще се задави от лакомията си, а тоя, който му го е давал, сам ще търси на него някой да му даде зелниче…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>