Кметът на Чорбаджийско Сами Везир: Годината беше една от най-слабите за производителите на чушки

sami-vezir
  • Не очаквам площите с пипер да бъдат повече  през следващото лято
  • Хората могат да се върнат към тютюна, ако търговците дадат някой лев отгоре

Тази година беше една от най-слабите за производителите на чушки, казва за „Нов живот“ кметът на кирковското село Чорбаджийско Сами Везир. Големият проблем дошъл от наситеността на пазарите с вносна червена капия от Турция и Македония.

Чорбаджийски район е един от най-големите производители на пипер в страната. Това лято по-голямата  част от реколтата е реализирана на зеленчуковата борса в Първенец и по пазарите в Пазарджик и София. Изкупена е от прекупвачи.  Средната цена е била от 40 до 50 стотинки. Само отделни производители са успели да продадат екстра качествени чушки по 80 стотинки.

Цяло лято не е валяло нито веднъж.  Хората през ден са поливали, но в най-критичния момент Кирковската река, на която са разчитали,  е пресъхнала. Ако имаше един-два пъти дъжд, разходите за поливане щяха да бъдат по-малко и добивите по-високи. Някои стопани не изкараха нищо, видяха, че няма вода за поливане и се отказаха. Промените в климата удрят земеделските стопани. Заради жегите  всяка година става по-трудно за производителите на чушки, твърди кметът на Чорбаджийско, който също е производител.

Според него при тези цени през следващата година няма да се увеличат площите с чушки, дори могат да паднат  наполовина. Има вероятност хората да се върнат и към тютюна , ако търговците дадат някой лев отгоре върху цената.

Най-големите  производители на чушки на територията на кметство Чорбаджийско са в Трепетлика.  Полагат големи усилия и вадят хубава капия, за която винаги има купувачи.
Сами Везир смята, че по качество на червената капия Чорбаджийско няма конкурент в страната. Тук стават най-месестите чушки.

Валери НЕДЯЛКОВ 

На снимката: С тия жеги през последните години става все по-трудно за производителите на чушки, казва кметът на село Чорбаджийско Сами Везир

Снимка: Мехмед  РЕДЖЕБ

Вижте също...

1 отговор

  1. Анонимен казва:

    Вярно за цената управниците ни не могат да направят нищо. Но когато турци и гърци искат да строят фабрики за тютюн и зеленчуци нека да не искат големи комисионни и хората в района да видят някаква файда. За бедните хора се сещат само на изборите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>