Ревю на „Кръстопът“ от Димитър Запрянов

12193602_10208678377060324_7557867348591162670_nЗа първи път чета българско „ърбан“ фентъзи. Авторът Димитър Запрянов се е справил много добре. Голяма част от книгата навлиза и в дебрите на епичното фентъзи, което само демонстрира необятното въображение на създателя на този фантастичен роман.
„Кръстопът“ ни запознава с Гарет, който си живее съвсем обикновено. Внезапно главният герой е пренесен в друг свят. Там има три слънца. Гарет се сблъсква с летящи чудовища и малко остава да загине. На помощ му се притичва гигантът Крейвън.
Запознатите със сагата за крал Артур знаят, че в митологията Гарет е рицар на Кръглата маса. И че самото име означава „благороден“.
На главния герой в „Кръстопът“ също му се налага да се занимава с велики, славни и знатни дела. Гарет се среща със самия архангел Михаил и научава, че му предстои да участва във война.
Запрянов му приписва много силни думи:
– Аз съм пил от кръвта на самия Велзевул, силата на господаря на Ада тече във вените ми и не мога да бъда убит.
Авторът пресъздава по оригинален начин поредната битка между Рая и Ада. Самобитното в книгата е, че един от главните архангели се присъединява към армията на Ада. Няма да ви разкривам неговото име. Православната църква обикновено назовава този архангел „Вестоносецът на Бог“. А католическата църква го нарича „Лявата ръка на Бога“.
Главният герой Гарет научава, че не е човек, надарен е със свръхестествени умения. Налага му се да започне тренировки с гиганта Крейвън, а също така и с архангел Михаил.
Битките между различните създания са описани с въображение, фин щрих и рисунък: „Тъкмо си мислеше, че няма да издържи още дълго, когато един дълъг кинжал прелетя във въздуха и се заби в лявото крило на ангела, който се олюля във въздуха и кацна на земята.“
Хареса ми, че писателят е вплел философски послания в напрегнатото повествование на книгата. Открих влияние на видеоиграта „Mortal combat”. Допаднаха ми и свръхествените символи, изпълняващи различни функции.
Героят Гарет е представен наистина добре. Както свръхествената, така и човешката му част. В редки моменти човешкото в него го кара да падне духом и да отстъпи. Но понякога му помага да се мотивира. И напълно да запази себе си.

Ради РАДЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache