Жертвите от атентата в Истанбул достигнаха 38

В две експлозии в рамките на една минута близо до стадиона на футболния клуб „Бешикташ“ в Истанбул, късно вчера са загинали 38 души, включително 30 полицаи.

Според министъра на вътрешните работи извършителите вероятно са кюрдски екстремисти. Седем от жертвите са цивилни и един не е идентифициран.

Министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг добави, че в помощ в болниците са получили 155 души, от които 14 са в интензивното.

Координираната атака е станала 2 часа след мача на „Бешикташ“ и „Бурсаспор, два от най-популярните турски клуба.

Насочена е била срещу полицията, охранявала стадион „Водафон Арена“, а не срещу феновете.

Първият взрив е на кола, заредена с експлозиви пред стадиона. Вторият е 5 секунди по-късно и е дело на самоубиец, обкръжен от полицията в съседен парк, разказа Куртулмуш.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган описа случилото се като терористична атака срещу полицията и гражданите. Според него целта на експлозиите са били хилядите хора от мача, за да се причинят максимален брой жертви.

„Ройтерс“ коментира, че турците, известни с футболните си страсти, са шокирани. Страната се възстановява от поредица атентати с множество жертви през последната година, включително в Истанбул и столицата Анкара.

За част от нападенията са обвинявани радикални ислямисти, за друга – кюрдски радикали. Този път още никой не е поел отговорност. Според Би Би Си почеркът прилича повече на този на кюрдски терористи, а „Ройтерс“ припомня, че преди броени дни „Ислямска държава“ призова поддръжниците си да нападат турските „сили за сигурност, военните, икономическия и медийния елит“.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу, каза в неделя сутринта, че първият взрив е станал в район, където са се събирали полицаи за борба с безредиците, охранявали футболната среща. Вторият е в близкия парк Мачка. И двата случая повечето жертви и ранени са полицаи, а двама са цивилни.

Задържани са 10 души на базата на доказателства, събрани от взривената кола, но няма подробности кого властите подозират, че стои зад атентата.

Нападенията бяха осъдени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и САЩ, а послания на съчувствие и солидарност изпратиха европейски лидери.

„Дневник“

Снимка: Reuters

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *