Плувците от Кирково с три медала от ученически шампионат

Алекс Николов е носител на злато, Кристина Чакърова – на сребро и Румен Караиванов – на бронз

Три отличия спечели отборът на Кирково на националния ученически шампионат по плуване в Смолян. Шестокласникът Алекс Николов е носител на златен медал в дисциплината 50 метра гръб във възрастовата група 5-7 клас. В същата възрастова група  при момичетата със сребро на 25 метра бътерфлай се окичи седмокласничката Кристина Чакърова. Четвъртокласникът Румен Караиванов завоюва бронзов  медал във възрастовата група 2-4 клас.

В шампионата, организиран от Министерството на образованието и науката, участваха над 100 състезатели от осем отбора. Водач на отбора на Кирково е Стоян Георгиев, учител в СУ „Отец Паисий”.

dsc02559

Отборът на Кирково, участвал в националния ученически шампионат

За нас това е голям успех. Постигнахме го само с няколко тренировки на закрития басейн в училище „Васил Левски” в Златоград, заяви след състезанието треньорът Алекси Коджаманов.  Единственият закрит басейн, в който могат да се провеждат тренировки и състезание в СУ „Отец Паисий” в Кирково, не работи. Затова треньорът е принуден да води децата да тренират в Златоград.

Трите медала, спечелени в Смолян, са отстъпление за отбора. През 2014 г. децата от Кирково са взели 15 отличия от различни първенства и турнири, били са достойни конкуренти на най-добрите отбори, но тогава закритият басейн в Кирково и имаше къде са се подготвят. Миналата година не са ходили на състезания, а за тази това им е първото. Децата се възмущават, че плувната база в СУ „Отец Паисий” в Кирково, която преди години беше ремонтирана по проект, не се използва.

Участието на отбора в първенството стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на общинската администрация в Кирково и на местната шивашка фирма „Викинг”.

Валери КОВАЧЕВ

Вижте също...

6 коментара

 1. Anonimen каза:

  Браво!Но и волейболния отбор(5-7;8-10)на Кирково са големи шампиони!Няма по-добри от учениците в с.Кирково,благодарение на учителите:Динко Николов,Алекси Коджаманов и Стоян Георгиев

 2. Анонимен каза:

  Тези великолепни деца се готвиха и доказаха, че са шампиони и с гордост представиха името на СУ “ Отец Паисий“ с. Кирково. Те бяха причина името на училището да бъде произнесено над 50 пъти. Бориха се срещу противници с доказани успехи в плуването, но по нищо не им отстъпваха. Те бяха единствените представящи училище от село, но се състезаваха напълно равностойно с училищата от градовете. За същите тези деца ръководството на СУ не можа да намери по 10 лв. дневни пари полагащи се на учениците. Иначе бързо намери 10 000 лв. за да заплати над 150 работни дни не ползван платен годишен отпуск на директора за предходните няколко години. Срам и позор. СУ “ Отец Паисий “ умира бавно но сигурно.

 3. Анонимен каза:

  Браво на нашите талантливи плувци!
  Браво и на техния треньор Алекси Коджаманов!

 4. Анонимен каза:

  Браво на нашите талантливи плувци,момчета и момичета!
  Браво и на ината на техния треньор Алекси!

 5. Anonimen каза:

  Dobree de ,voleibolistitee sushto proslaviha uchilishteto ,no za tqhh statii nqma nali?Zashto?

 6. Т. Семерджиева каза:

  Поздравления! Това училище ражда, а и ще продължава да ражда шампиони !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *