Тревога! 20 диви и домашни животни в Крумовградско жертви на отрова от престъпна ръка

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-2

Решаването на проблема и откриването на виновника е сред приоритетите за местната полиция и прокуратура, стана ясно на първия семинар за разследване на престъпленията срещу природата

Първи семинар за разследване на престъпленията срещу природата се проведе в началото на тази седмица в Крумовград. Екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация „По-диви Родопи“ организираха срещата заради зачестилите случаи на отровени животни в района. Желание за бързо решаване на проблема демонстрираха представителите на отговорните институции, сред които представители на община Крумовград,  държавните горски стопанства, РИОСВ в Хасково, полицията,  прокуратурата, съдът.

 През  изминалите два месеца станахме свидетели на многобройни случаи с отровени животни, като  жертва на отровата станаха над 20 диви и домашни животни. По време на семинара бяха обсъдени и възможностите за по-ефективно сътрудничество между различните ведомства и бяха набелязани общи дейности за предотвратяване на подобни опасни за здравето на хората и животните инциденти. Представителите на властта увериха присъстващите, че решаването на проблема и откриването на виновника е сред приоритетните случаи за местната полиция и прокуратура.

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-3По време на срещата бе демонстрирано и как работи първият в страната екип за борба с отровите. Демонстрацията включваше залагане на примамка, която специално обученото куче Барс бързо намери. Екипът – кучето Барс и неговият водач Николай Терзиев – претърсиха терена в близост до мястото, където бяха намерени разпръснатите отрови през последните месеци.

Незаконното използване на отрови може да има пагубен ефект върху редки и защитени видове животни като лешоядите, които обитават трансграничния район на Източните Родопи. Николай Терзиев от БДЗП сподели международния опит в борбата с отровите с помощта на кучешки отряди и резултати от тези дейности.

Проектът „Опазване на черните и белоглавите лешояди в трансграничния региона на  Родопите” е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, Фондация „По-диви Родопи“, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови популациите на белоглавия лешояд черния лешояд в тази част на Балканите.

Нов живот

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>