Вълнуващо! Ученици от ПГПЧЕ „Христо Ботев“ посетиха ЦЕРН, само че виртуално

Ученици от Езиковата гимназия в Кърджали, заедно с други училища от  България,  имаха уникалната възможност да посетят виртуално най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици – Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), Швейцария. Идеята е на преподавателите по физика Катя Славова и Георги Билюков със съдействието на  Петър Димитров.

Събитието, което състоя на  15 декември,  бе интересно, вълнуващо и уникално.

1Благодарение на своите водачи, Зорница Захариева, Теодора Николова инж. Атанас Батинков, инж. Георги Анчев и д.ф.н. Мирослав Атанасов, български учени в ЦЕРН,  учениците се запознаха със cъздaвaнeтo и иcтopиятa нa ЦEPH, големия адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, компютърнатите технологии на лабораторията и центъра за нови идеи, в който млади учени могат да реализират  своето нестандартно мислене.

Чрез разходка на 100 метра под земята,  в SM18 –  центъра за тестване на магнитите на LHC, д.ф.н. Мирослав Атанасов обясни действието на свръхпроводящите електромагнити, създаващи огромни магнитни полета, достигането на температури близки до абсолютната нула в креогенните системи, наличието на вакуум, по-голям от този в космическото пространство.

100Вълнуващите разкази и споделения опит предизвикаха  много въпроси   свързани с антиматерията, тъмната енергия, неуловимото неутрино, радиацията и авариите в LHC.  Всички поставени от учениците въпроси, по време на виртуалната разходка, получиха изчерпателни отговори  от българските специалистите в ЦЕРН.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache