Режисьорски дебют с участие на малки актьори препълни кърджалийския театър

4Нека намираме време за децата си, за да ги научим да са щастливи, си пожелава целият екип на премиерния спектакъл

Актьорът от кърджалийския театър Атанас Атанасов препълни с режисьорския си дебют залата на Драматично-куклен театър „Димитър Димов” в петък вечер. Приказката за муминтролите, които спасяват Коледа е първият цялостен спектакъл с професионални актьори, който поставя на голяма сцена. „Муминтролите спасяват Коледа” забавлява зрителите на всякаква възраст от невръстните малчугани до бабите и дядовците, довели внуците си. В приказния сюжет ги водеха професионални и дебютиращи малки актьори от различни кърджалийски училища.

5Творческият екип решихме, че сега е моментът да се направи нещо по-мащабно, за голяма сцена, да участват деца от театрални и танцови школи в града, поясняват как се е родила идеята авторите й Атанас Атанасов, Русалина Майналовска и хореографът Веселина Тодорова-Арабаджиева.

Трябва да се замислим. То е казано и в пиесата – човеците в последно време все искаме повече и по-големи неща, а не можем да се зарадваме на малките неща в живота. Когато правехме спектакъла, го мислехме не толкова за децата, колкото за нас, възрастните. Надяваме се родителите да дойдат с децата си и да разберат посланието ни – да имаме време за децата си, за да ги научим да се радват истински на живота, разказва Русалина, която на сцената е един от водещите муминтроли.

2Светът наистина се променя и ние трябва да разбираме младите хора, категоричен е режисьорът. Винаги се получава една пропаст между поколенията и там е проблемът. Ако с децата си се отнасяме като със зрели хора, а не като с разглезени хлапета, които не знаят какво искат, тази пропаст ще се избегне, убеден е той. Не може да виним децата си, че светът напредва и те са в крак с новите технологии. Ние самите трябва да се движим напред с технологиите и те да се използват за добро, казва Атанасов.

В забързаното си ежедневие, нямайки време за децата си, често „изкупваме вината си” с един голям или скъп подарък. Така ги правим материални, а след това им се сърдим. Всяко нещо, включително новите технологии, си има плюсовете и минусите. В спектакъла напомняме, че трябва да се намира баланса, допълва Веселина Тодорова.

3Въпреки краткото време, за което е направено представлението, малките актьори са се справили перфектно, оценяват ги възрастните им колеги. Вярно е, че работата с деца е съпътствана с повече усилия, но е магия, която просто се случва в един момент, издава тайни иззад кулисите Веселина. Нейните възпитанички от балетната школа изиграха прелестните снежинки. Дружната компания от джуджета и муминтроли пък се изпълнява от наследници на местните театрали – синове, дъщери и внуци поеха щафетата. Почти няма малък участник от дебютиралите на „муминтролска сцена”, който да не иска да продължи с изявите си на голямата. След края на представлението, макар и уморени, коментираха, че репетициите вече им липсват. Споделят, че макар да са на различна възраст, от различни училища, приятелствата които са създали помежду си ще останат. Когато публиката откликне, малките актьори се чувстват много значими и влагат още повече от старанието си,вълнуват се. В тези моменти разбираш, че усилието си е струвало. Децата са изключително благодарни партньори, коментира Веселина Тодорова.

Тази постановка е първата стъпка от бъдещи проекти, които ще развиваме, категорични са авторите на спектакъла „Муминтролите спасяват Коледа”. Намерили сме вярната формула. Имаме талантливи деца, на които трябва да даваме шанс да се изявяват, категорични са те. Непременно искат да благодарят на спонсорите, защото представлението е 4реализирано изцяло с тяхната помощ – GLOBAL NET, Elta Club, Аптеки Меаца, INSIDE.

Отправят покана към кърджалийци да дойдат с децата си и да преживеят заедно една коледна приказка. Вярват, че публиката ще оцени по достойнство труда им и ще подкрепя идеите им и занапред. Изкуството е нещо, което има за цел да възпитава и да образова. Ако ни помагат хората от Кърджали по какъвто могат начин, ще има театър и ще има хубави представления. Не че инак ще се спрем. Ще продължаваме, но ще бъде по-трудно, усмихват се младите кърджалийски творци и канят всички, които още не са гледали веселата и поучителна история за муминтролите, които спасяват Коледата, да го направят на 23 декември от 18.00 часа в голямата зала на театъра в Кърджали. С децата си.

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *