Първи национален фестивал на коледната и новогодишната песен бе открит в Хасково

11112

Първият национален фестивал на коледната и новогодишната песен бе открит в Хасково от народния представител от ПП ГЕРБ Евгения Ангелова. Тя пожела успех на новата инициатива и изрази надежда тя да стане традиционна. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Евгения Ангелова е добър приятел на хасковския хор „Орфей“ и следи отблизо техните постижения. Преди месеци тя спонсорира пътуването на певците за участие в международен фестивал в Испания, сега съдейства и за провеждането на фестивала, като осигури нощувките на част от гостите от други градове.
В продължение на три дни на хасковска сцена в рамките на фестивала се изявяват 8 хора с 200 певци и 9 диригенти. Събитието е част от културната програма на Община Хасково, посветена Рождество и Нова година. Инициативата е първа по рода си за България и е подкрепена на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Български хоров съюз. Целта на фестивала е да възроди българските хорови песни, свързани с празниците и да ги превърне в неделима част от репертоара на съставите. Друга амбиция на фестивала е да събуди интереса на българските композитори и те да създадат нови песни, свързани с тематиката на събитието. Идеята на организаторите е премиерата на тези новосъздадени песни да бъде именно в Хасково.
В програмата на фестивала са включени творби на композитори от цял свят от различни стилове и епохи и български коледни и новогодишни песни.
Фестивалът се организира от Младежки център в партньорство с галерия „Атанас Шаренков”, Туристически информационен център – Хасково и със съдействието на Община Хасково.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>