Стадион „Дружба” в Кърджали с европейски вид напролет

  • Тук могат да играят и националните отбори, живот и здраве нашите момчета вече ще ритат тук, казва президентът на футболния  клуб „Арда” Рамадан Яшаров

Стадион „Дружба” в Кърджали ще отговаря на европейските и световните стандарти, вече приключва първият етап на ремонта, съобщи  за „Нов живот” президентът на футболен  клуб „Арда” Рамадан Яшаров. Привършен е на 80 процента.

Приключило е поставянето на естествената трева – чим, сложени са седалките и оградата. Предстои да се направи и лекоатлетическата писта, която ще бъде от тартан от най-ново поколение. Пистата ще може да се ползва при първенства по лека атлетика. Хубавото за кърджалийци е, че и те могат да правят обичайния си крос тук. Досега това беше почти невъзможно заради мрака в района, липсата на охрана и навъртащите се съмнителни групички наоколо, казва Рамадан Яшаров. Той допълни, че тартановото покритие е много удобно за бягане, олекотява досега с крака и е световен стандарт за такива лекоатлетически писти.

stadion_radkaГотова е клетката за гостите – т. нар. кошара. Изискването на УЕФА е гостуващият отбор да бъде отделен от домакините.  Предвидени са и 60 места за специални гости, седалките ще бъдат с лакътници. Има и специално помещение само за журналисти.

На първия етап от ремонта се полагат 5500 седалки и около 12 000 ще поставим на втория, съобщи още президентът на „Арда”. Очакват да дойде на власт новото правителство с титулярния министър, за да може да бъде осъществен и вторият. Архитектът на първия етап е Станислав Луков, изпълнители са три фирми.

stadion2222Готови са новите съблекални, изградена е нова вътрешна канализационна и водопроводна мрежа на стадиона. Остава да се донесе оборудването – нови гардеробчета за състезателите и пейки.

Предвидени са отделна стаи за съдията, друга за лекарите, както и за охраната. В сграда на стадиона ще бъде монтирана компютърна система, както и камери около терена. Работници от изпълняващите ремонта фирми търсят собствен водоизточник за поливане на терена. Подсигурена е 50-тонна цистерна.

Основен ремонт не е правен от 1961 година, казва Яшаров – нито на пистата, нито на седалките.

На стадиона в Кърджали могат да играят всички елитни клубове от България, ще отговаря на всички изисквания на УЕФА на ФИФА, твърди той. Очакваме, живот и здраве, напролет нашите футболисти да играят на новия терен и нашите фенове ще ги гледат тук в Кърджали, а не както досега да идват в Перперек.

Радка ПЕТКОВА

Снимки: Радка ПЕТКОВА

Вижте също...

3 коментара

  1. S. Gugutka каза:

    Migar korida ste igraete tam?

  2. Anonimen каза:

    Koi 6te igrae be Ramadancho toq izmislen otbor li..da ti pikaq na stadiona kato nqma otbor..tova ne e otbor tova e detska sbirshtina..nameri parvo trenior togava pravi otbor..i razvarji kesiqta stiga si kral samo ot kakto se pomnq premiite sa 50 lv izmamnik

  3. Anonimen каза:

    Koe mu e evropeiskoto be Ramo edni sedalki li go pravqt evropeiski stadion…kradete nqma da se naqdete

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *