Художникът Костадин Петков – Коцето: Безбожието е абдикация от съзидание

Художникът Костадин Петков – Коцето е роден през 1951 г. в Кърджали. Завършва художествената гимназия и Художествената академия в София, специалност “Графика”. Работи по разпределение в родния си град като галерист в Художествената галерия, като художник в заводите „Пневматика“ и  „Орфей“, като учител, ръководител на школа по изобразително изкуство. Проектира и реализира множество интериорни и екстериорни проекти. Участва в редица изложби у нас и зад граница, 5 от които са самостоятелни.

 Негови творби са притежание на стотици любители и колекционери, не само у нас, но и в чужбина (САЩ, Панама, Израел, Унгария, Франция, Русия, Гърция, Турция, Македония и др.). Награден е с Почетна грамота от руската Държавна дума и с Диплом от Комитета по култура и кинематография на Руската федерация. Отличен с почетен плакет и грамота от Турция и от Гърция за участието си в изложба на ЮНЕСКО, след която е приет и за член в секцията по изкуство и култура на престижната световна организация

Интервюто взе

 Лияна ФЕРОЛИ

 

 – Коце, има много Светлина и Мъдрина в твоите картини, сякаш идва от техния Първообраз…

– Радвам се за това твое усещане. Но в сравнение с Твореца на видимия и невидимия свят, ние сме само едни Негови подражатели. Аз съм силно вярващ човек, за когото срещата с Бога  е голям извор на вдъхновение. И всеки път го преживявам като новорождение. Именно в него осъзнах, че целта на моя живот, такава, каквато Бог ми е предначертал, е непрекъснато да Го прославям с подарения ми талант.

– Май все още не можем да разберем, че талантите ни се дават точно за това – за творческо служение.

– Така е. За жалост, обаче, след толкова години насаждано безбожие, сме още доста далече от подобно осъзнаване да правим всичко в името на Бога и да се стараем да не го обидим с нашите действия, чувства, помисли, знания. Затова днес положението ни е толкова страшно. А някога, в миналото ни, хората са търсели Бога, започвали са деня си с молитва. И в семейството, и в училището, и в Народното събрание… Изучавало се е вероучение. Тогава държавата ни е била просперираща.

А сега кой чете Божието слово?… Имаме ли познание за Бога?… Колко творци осъзнават кой е Даритетелят на талантите им, за да Му служат  подобаващо. Напротив, доста от тях смятат, че дарбите се наследяват, заблуждават се, че са техни притежатели, възгордяват се, смятат се велики. А е велик само големият Творец. Затова падението в света все повече се задълбочава.

%d0%ba%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-1– Незнанието пречи и за пълното разгръщане на призванието, на творческите заложби в човека…

– Да, това много ограничава човека да прояви целия си потенциал. Едно е да чувстваш неосъзнато, че имаш някакви заложби, а съвсем друго е да знаеш за какво са ти дадени и за какво си призван. Т.е. да показваш красотата на Божия свят, на творенията в него, да умножаваш чудото на живота и да не заравяш талантите си в земята.

– Затова ли творческият  плам и полет днес трудно се подклаждат, защото не разчитаме на Божията помощ, а само на човешката?

 – Да, наистина,  забелязва се едно униние, една безнадеждност, едно абдикиране от каквото и да било съзидание. Наблюдава се някаква нравствена безпътица. Сякаш обществото ни е болно и живее безцелно, стремейки се единствено към комфорт и консумация. Затова и никак не е лесно днес да си човек на изкуството. Иска се неоправдано упорство, постоянство и памет за поставената ти от Бога мисия.

%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d1%81

 

 

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *