Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман в Могиляне: На този площад е извършен един античовешки акт, погазил основните права и свободи

dps-mogilyane12
  • На този площад е извършен един античовешки акт, погазил основните права и свободи

На днешна дата 26 декември 2016 г. се навършват 32 години от проведените насилствени събития по възродителния процес в Могиляне, довели до трагичната смърт на 17-месечната Тюркян, 45-годишната Айше Хасан от Каялоба и 43-годишния Муса Якуб от село Китна. Вярно е, че в сърцата ни днес има болка, защото се срещаме да почетем паметта на жертвите отстоявали и защитавали правата си и противопоставили се на натиска, намесата и посегателството върху тях. Тук на този площад е извършен един античовешки акт, погазил основните права и свободи, породил за години напред дискриминация, омраза и недоверие между българските граждани с различни религиозни убеждения, престъпленията срещу мирното население се помнят, те са оставили траен белег в съзнанието на всеки един от нас. Всяка година ние сме и ще бъдем на този площад, защото тук е паднала първата жертва на възродителния процес – 17-месечната Тюркян, изтъкна в словото си кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман на днешния възпоменателен митинг пред Тюркян чешма в Могиляне.

Гости на митинга бяха председателят на Националния съвет на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, настоящи и бивши народни представители от ДПС, кметове  и председатели на общини от областта и страната, както и представители на Народнорепубликанската партия в Турция. Бяха положени много венци и цветя пред чешмата-паметник. Преди митинга гостите се поклониха на гроба на 17-месечната Тюркян.

Вижте също...

1 отговор

  1. cCc казва:

    Свалете знамената на ДПС. Това е място за поклон пред паметта на майка ми и другите жертви на комунизма, провикна се по време на импровизирания митинг Фикри Хасаноглу, син на убитата на днешния ден през 1984 година Айше Хасан, който днес живее в Турция. Заедно с него беше и Фатма Моллахасан, майка на убитата Тюркиян, която беше довела и преродената си дъщеря, кръстена на жертвата Тюркян.
    Хората на Доган, предвождани от лидера – Мустафа Карадайъ, предпочетоха да отбележат годишнината по обичайния начин – с митинг в център на Могиляне. Карадайъ се провикна няколко пъти:“ ДПС, ДПС!“, но никой не отговори на провокацията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>