Българите, които са в Турция да избягват местата, където има струпвания на хора и да са много внимателни.

Това посъветва в ефира на Нова ТВ посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

Тя информира, че по обяд ще има повече информация за състоянието на българката, пострадала при терористичния атентат в клуб „Рейна“ в Истанбул.

Нейнски бе категорична, че прогнози за състоянието на българката не могат да се правят, особено в първите 24 часа, които са критични.

Надявам се на обяд да ни зарадват с добри новини„, заяви посланикът ни.

Нейнски опроверга появилата се информация, че всъщност са пострадали две българки. Тя обясни, че снощи се е получило обаждане от брата на другото момиче, с което е било пострадалото. Той е информирал, че сестра му е жива и здрава и пътува към България.

Нейнски обясни, че двете българки са били приятелки и двете са счетоводителки и са дошли да прекарат празниците в Истанбул.

Относно извършителя, Нейнски обясни, че властите са опровергали, че нападателят е бил облечен като Дядо Коледа.

Тя изтъкна, че междувременно са били заловени 37 души в Анкара с експлозиви и транспортни планове на града.

Нейнски обясни, че клубът, в който е станала атаката, е популярно заведение, особено сред светската част на града.

В личен план посланикът призна, че в началото страхът е бил в повече.

Човек не може да промени живота си. Това е, което и терористите искат да променим живота си, да започнем да се съобразяваме с тях. Днес градът се връща към нормалния си начин на живот. Това, което се случи в дискотеката, показа за пореден път, че тероризмът не познава религиите. Хората, които загинаха вътре бяха и християни и мюсюлмани, и евреи, не зачита абсолютно вярата на никого, същността и етноса на никого„, коментира Нейнски.

По думите й цивилизованият свят – християнски, мюсюлмански, евреи всички трябва да се обединят срещу това огромно зло на съвремието.

Религията не е оправдание, както се вижда те убиват всякакви хора – невинни хора, опитват се да ни покажат, че това може да се случи на всеки и реално може да се случи на всеки, можеш да пазаруваш в супермаркет, да бъдеш в училище или на улицата и да попаднеш под куршумите. Сравнявам това, което се случи в „Рейна“ с разстрела в Батаклан„, каза още Нейнски.

news.bg