Цвета Караянчева: Санирането в Кърджали изостава с повече от година и половина

Санирането в Кърджали не само, че не върви по график, а изостава с повече от година и половина. Общината е на опашката по всички показатели и кметът Хасан Азис носи персонална отговорност за това, коментира депутатът Цвета Караянчева по повод изявление на градоначалника в медиите. „Обществените поръчки за техническо и енергийно обследване са обявени в края на май 2015 г, а изборът на изпълнители става чак през пролетта на 2016 г. Още половин година е „прахосана“ докато се обяви процедура за инженеринг и такава за надзор. В резултат – нямаме нито един подписан договор за изпълнение и нито една сграда със стартирало СМР.

За сравнение в Момчилград в 10 от общо 12 одобрени сгради строително-монтажните работи са на финала. В момента Кърджали е единственият областен град без нито един саниран блок и докато кметът реди пасианса на новия си управленски екип и подбира „правилните“ фирми–изпълнители, сдруженията на собствениците тръпнат как ще изкарат зимата в старите панелки, които можеха отдавна да бъдат ремонтирани.

Хората търсят съдействие от държавата, в лицето на МРРБ, чрез мен като народен представител, за да бъдат задвижени процедурите. Но държавата си е свършила работата, парите са осигурени от сегашното правителство и топката е в полето на община Кърджали. Тя дължи отговори на хората защо протака процедурите. Няма друго логично обяснение, освен дефицит на административен капацитет и корпоративни интереси. И за да не бъда голословна, прилагам стъпките, които трябва да се извървят – от сдружаването на собствениците до избора на строителен надзор на обектите и сравнителна таблица за двете общини Кърджали и Момчилград по дати за да стане ясно кой не си е свършил работата и кой лъже без срам:

 • Създава се сдружение на собствениците
 • Сдружението се регистрира в общината
 • Сдружението взема решение да участие в Програмата
 • Документите се внасят в общината
 • Общината ги одобрява
 • Сключва се тристранен договор м/у СС, кмета и областния управител
 • Общината изпраща искане за финансиране към Българската банка за развитие
 • Сключва се договор за финансиране м/у ББР, кмета и областния управител
 • Общината обявява обществени поръчки за избор на външни изпълнители
 • Избират се изпълнители за Техническо и енергийно обследване /сроковете за изпълнение са приблизително 30 дни за двете дейности)
 • След като има готови обследвания, се обявява обществена поръчка за инженеринг – проектиране и СМР (проектирането е около месец, СМР е около 4 месеца)
 • Паралелно се обявяват процедурите за строителен надзор и оценка на съответствието.

 

Позиции Кърджали Момчилград
9. 27.05.2015 г 31.03.2015 г /13.08.2015 г
10. 12.02.2016 г /10.03.2016 г 23.06.2015 г /17.11.2015 г
11. 15.08.2016 г 20.11.2015 г
12. 07.09.2016 г 20.11.2015 г

 

 

Вижте също...

6 коментара

 1. и още каза:

  Защо не посочи Караянчева на кой от етапите успя да положи прът.
  Най-дълъг е периодът на създаване на сдруженията, вече сме твърде очуждени и като са такива депутатите ни, съвсем се разочароваме . След два дена ако не обяви, че е свършила работа на общината/ като махне положените пръти/, та на

 2. Anonimen каза:

  Виновниса ГЕРБ защото парите не минават през тяхната партиина каса

 3. Съд за крадците на Кърджали каза:

  Иска да каже, че краденето изостава в Кърджали. Санирането е начинът по-който крадат парите на народа.

 4. 000 каза:

  Още малко ще закъснее по климатични причини, но виновен ще е Хасан че не улови зимата за опашката и да я забави . На бързаци саниращи във Варна вятърът им отнесе санирането

 5. Ахт каза:

  Герп ги очаква ужасен край. С крадене не става. Няма да ви търпим повече некадърници! За затвора сте!

 6. Туелв каза:

  Санирането е чиста проба грабеж!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *