Петър Стоянов: Радев е разумен и сериозен човек, който може да взема решения

„Мандатът на Росен Плевнелиев е успешен и той не сгреши в нищо важно. Това трябва да бъде оценката за него. Има дребни грешки, и аз съм имал, всеки има, но мандатът му беше успешен“. Това заяви пред Би Ти Ви бившият президент на България Петър Стоянов.

По думите му, Румен Радев ще се закълне в нелека ситуация. Очевидно е, че той няма политически опит и това е неговият голям плюс, но може да се превърне и в минус. Най-важното обаче е дали е прокремълски настроен.

„В деня преди изборите аз призовах нашата евроатлантическа общност да спре да му слага етикети. Ген. Радев многократно заяви, че е възпитаник на американско военно училище, натовски генерал. Кому е нужно тогава да му слагаме етикет, че е прокремълски настроен. Задача на нашата евроатлантическа общност е да даде увереност на Радев и да го подкрепи. А не да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България. Аз вярвам, че той ще бъде напълно лоялен към НАТО и искам да го окуража“, каза още Петър Стоянов.

Той допълни, че е поздравил новоизбрания президент седмица след изборите. „Стори ми се един разумен, сериозен човек, който би приел съвети. Но той е човек, който може да взема решения. Българската политика има нужда от хора с характер“. Така описа своите впечатления от Радев бившият президент.

Петър Стоянов коментира още протестите, чиято кулминация бе на 10 януари 1997 г. с думите: „Това беше нашата закъсняла Пражка пролет. Тогава сърцето ми беше с протестиращите. Те виждаха в мен техния президент. В същия момент бях ужасно уплашен, че някой може да хвърли камък и друг да му отвърне. За мен тези събития бяха изключително драматични. Все пак аз още не бях се заклел като президент. Изводът е – даже народ като българския понякога изчерпва търпението си“.

По думите му, сега няма такъв заряд в народа – не защото хората сега са доволни, а защото днес ситуацията е коренно различна. Според него, днес България е стабилна, заради това подобни събития в такъв размер не може да има. България вече има една солидна котва и това не е шаблон.

„Днес ние сме недоволни, но искам да си представите какво щеше да бъде, ако не бяхме в ЕС. Сега имаме пристанище. Ние имаме национално-психологически проблем – туткаме се, докато вземем едно решение и се пишманим, когато го вземем“, обобщи Петър Стоянов.

Стоянов не скри и разочарованието си от ставащото в СДС и останалите партии в дясното политическо пространство.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *