Отделението по белодробни болести в кърджалийската болница препълнено, много възрастни кърджалийци с пневмония

pnevmoniya

Отделението ни е препълнено, работим над капацитета си, каза началникът на пневмо-фтизиатричното отделение в кърджалийската болница д-р Диана Вълчева. В голяма част от случаите става дума за усложнения, когато пациентите са преболедували една или други респираторна инфекция, а някои сигурно и грип. Повечето са възрастни хора и са  в тежко състояние, с пневмония. В отделението има и болни от хронично белодробна обструктивна болест, с бронхиална астма, с дихателната недостатъчност, които също се влошават от прекараната инфекция.

d-r-valcheva1В момента се лекуват 37 души, наложило се е да преместват легла от други отделения. Няма как да върнем болните, защото всички имат основания да бъдат хоспитализирани. Една част от тях са от близките села, а пътищата до тях са затворени и семейните лекари са в невъзможност да наблюдават тези болни, каза д-р Вълчева.  Принудени са да ги хоспитализират. Тя изрази загриженост от обстановката и допълни, че времето е студено, което би трябвало да ограничи разпространението на грипа и острите респираторни инфекции.

По възможност възрастните хора да не ходят там, където има много хора, да избягват обществени дейности. Времето е студено, вирусът не издържа на тази обстановка на околната среда, той трябва да се предаде от човек на човек.

Тази година ми прави впечатление, че усложненията от респираторни инфекции засягат предимно възрастните хора. При някои от тях това се съчетава с излизане на сърцето от ритъм, със сърдечна недостатъчност, каза д-р Вълчева.

Радка ПЕТКОВА

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>