Няма сигнали за бездомни и бедстващи хора в студа в Кърджали, можем да подадем на 112

  • Големият проблем е, че в Кърджали няма приют за бездомни хора, нито кризисен център или център за временно настаняване, казва директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали Росица Стоянова
  • На добра воля приемат студуващи бездомници в Държавната психиатрична болница
  • Много хора без дом подписват декларации, че не искат да бъдат настанени където и да било
%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

Росица СТОЯНОВА

От преди Коледните празници насам нямаме сигнали за бездомни, просещи и бедстващи хора, които да се нуждаят от приютяване, каза директорът на „Социално подпомагане“ в Кърджали Росица Стоянова. Големият ни проблем е, че в Кърджали няма социална услуга за бездомни и скитащи хора – нямаме нито приют, нито Кризисен център, нито Център за временно настаняване, допълни тя. Такива не съществуват и в цялата област. Принуждаваме се да предлагаме на хората по едно негласно споразумение с община Кърджали и Държавната психиатрична болница, да бъдат настанени в болницата. Това естествено може да стане само доброволно, подчерта Стоянова. Ние отиваме веднага на място при подаване на сигнал за такива хора, проучваме дали имат близки и роднини и ако има възможност, лицето се връща при тях. Ако лицето е в надтрудоспособна възраст, може да се настани в старчески дом и в краен случай – в Държавната психиатрична болница. За съжаление, напоследък нито един от хората не пожела да бъде настанен където и да било. И тогава ние нямаме право и възможност да направим нищо, защото лицата подписват формуляр-декларация с отказа си. Обаждаме се в полицията съответно и на общината, да им предадем на тях сигнала, ако те имат някаква възможност да убедят бездомниците да бъдат настанени, каза Стоянова.

Настаняването в Държавната психиатрична болница на хора без дом е единствено по силата на доброто взаимодействие между нас, болницата и общината. Няма никакво законово основание или норма и се прави, за да не загинат студуващите хора по улиците, допълни директорът на „Социално подпомагане“.

При бездомници, които могат да бъдат настанени в старчески дом, се търсят варианти не само за този в Кърджали.

Хората могат да подават сигнали за бездомници в студа на телефони 0361/ 6 58 23 и 6 58 24. Хората могат да се обърнат директно и към телефон 112, които препращат сигнала и до „Социално подпомагане“ и до полицията.

Приют за бездомни хора в Кърджали няма, каза и изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Бойка Стаматова. Имаме доста случаи на бездомни хора, които отказват да бъдат настанени в старчески дом, каза Стаматова.

По отношение на възрастната жена, за която „Нов живот”  писа миналата зима, че живее навън до старата гимназия в най-големия студ, Стаматова каза, че на нея са й предлагали многократно подслон, но тя отказвала. Подписала е декларация, че не желае настаняване.

Всички хора, за които сме имаме сигнали досега, че нямат дом, отказват да бъдат настанени, каза и.д.директор Бойка Стаматова.

Радка ПЕТКОВА

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *