ДПС внесе нови 36 263 подписа в подкрепа на петицията срещу забрана за агитация на майчин език

2

Евродепутатът и председател на Младежко ДПС – Илхан Кючюк – внесе нови 36 263 подписа срещу ограничителния текст от Изборния кодекс, който забранява използването на език, различен от българския, по време на предизборна кампания в България. Това се казва в разпространено до медиите прессъобщение от Младежкото ДПС.

Петицията, провокирана от дискриминационната забрана, събра солидна подкрепа както в България, така и в чужбина. Редица международни неправителствени организации се подписаха под твърдението, че изборното законодателство в този му вид представлява грубо нарушение на изконните човешки права, както и че този текст трябва да отпадне, пише в съобщението.

Припомняме, че през юли 2015 г. Илхан Кючюк сезира Комисията по петициите за съществуването на правно ограничение в българския Изборен кодекс, което противоречи на редица текстове от европейското законодателство, установяващи правото на свободно изразяване, правото на получаване на информация на разбираем език, което е в пряка връзка с правото на информиран избор.

„Следващата стъпка, която ще предприема, е да изпратя писмо до председателя на Еврокомисията – Жан-Kлод Юнкер, председателя на Европейския парламент, на Европейския съвет – Доналд Туск, както и до комисарите Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Тибор Наврачич, защото това е европейски проблем. Не може 10 години след членството на България в ЕС българската демокрация да живее с този хроничен проблем“, коментира Кючюк бъдещите си намерения, завършва съобщението.

 

 

Вижте също...

4 отговори

 1. Djak казва:

  Tesi platiha li si globite za neizchisteni trotoari krai klubovete?

 2. Хамди казва:

  Глупаци! Референдума е на дневен ред. Алоууу, диписетоуу! Спите ли?

 3. Леми казва:

  Депесето са страхливи съучастници във възродителния процес.

 4. Хасан и Иван казва:

  Тази изтрита тема -„Майчин език“ „Възродителен процес“ и т.н. изтреля доста некадърници по висшите етажи на власта и политиката.Едва ли това е най-важната тема с която евродепутата занимава ЕС,и за това ли е изпратен там.Има десетки други проблеми които жизнено касаят електората му,но тези са най-лесноговоримите и се вплитат добре във външната политика на „братска“ Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>