Елитни евро ловци убиха 8 чакала край Крепост

Елитни евро ловци убиха 8 чакала край Крепост. Уникален за Европа лов на чакали се проведе в гората на юг от село Крепост днес. В местността Кариерата двайсеттина отбрани авджии предвождани от председателя на местната ловна дружинка „Стрелец“ – Румен Стоянов успяха да намалят популацията на хищника.

640_49905В пусията участваха и елитни европейски ловци – вицепрезидентът на Световния съвет по лов и опазване на дивеча Имриш Шуба от Словакия, словенецът Сречко Ерчав, който е вицепрезидент на Европейската ловна асоциация и директор на ловния съюз на своята страна и Ладо Брадац президент на ловния съюз на Словения. Съпровождаше ги главният секретар на Съюза на ловците в България Васил Василев, професор Валери Стефанов от комисията по ловна етика и Васил Дончев – председател на ловното дружество в Кърджали.

640_49904Гостите бяха посрещнати в селото от местна девойка с фолклорна носия, която ги почерпи с пита и мед по стара българска традиция. Последва инструктаж от председателя на местната дружинка Румен Стоянов и разпределяне на ловците по ловното поле

Вчера чужденците опитали да ловуват вълци край язовир Студен кладенец, но лошото време и стръмния терен провалили лова. Две-три глутници чакали от години тормозят жителите на най-голямото село в община Димитровград и атакуват през зимата дворовете на крайните къщи в селото, както и намиращите се до гората паткарници. По цяла вечер вият, влизат в дворовете и отмъкват кокошки, петли, зайци и каквото хванат, оплакват се крепостчани. За да се справят с тях местните ловци често организират пусии. Миналата година за три групови ловувания са унищожени 31 чакала.

640_49907Днес благодарение на дълбокия около 50 см сняг хищниците успяха да се укрият гората и гъстите храсти и авджиите застреляха само 8 от тях, имаше и още поне 5 тежко ранени чакали, които успяха да се скрият в гората, оставяйки кървава диря в снега. Най-точен мерник показа Деан Денчев от село Великан, който успя да застреля три чакала с карабината си „Зауер“ 80 – 7 мм „Ремингтон Магнум“. Той получи от Васил Василев символичен подарък за спомен от пусията – метална бутилка за алкохол. По един чакал убиха и председателя на Съюза на ловците и риболовците в Димитровград Даниел Тошков, проф. Валери Стефанов и други от местните ловци, които имаха слука.

След успешния лов на гостите беше показан традиционен ловен ритуал, като осемте трупа на чакалите бяха поставени в квадрат от елхови клонки, а на четирите ъгъла авджиите бяха запалили по един огън. След това цялата ловна задруга си направи снимки за спомен с трофеите

КРЕПОСТ, Михаил МИХАЙЛОВ

Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache