21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на въоръжените сили. Румен Радев: Нека заедно градим по-справедливо общество

С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър, 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, предаде „Фокус“.
Двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Преди това те произнесоха речи, Румен Радев произнесе своята след президента Плевнелиев.

Ще бъда президент на всички български граждани, най-важното е да осъзнаем силата си, каза новоизбраният президент.
Днешната церемония има своя смисъл. Тя е израз на надежда за промяна, но и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Събрани сме на свято място, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода, каза още Радев. За последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общество, част от обединена Европа. Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. Такова, което не е заложник на миналото и творец на бъдещето. Дължим го на себе си и на нашите деца, дължим го и на предците си. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса, каза Радев. И допълни, че ще работи с българския парламент, с правителството, институциите, с партиите и гражданските организации за обединяването на усилията за намирането  най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека е ясно едно, ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас, заяви Радев.
По думите му най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

Тръгвам си с високо вдигната глава. Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият – желая Ви успех, каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по встъпване в длъжност на Румен Радев. Един труден, но успешен мандат приключи, заяви Плевнелиев.
Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. Властта за мен не бе цел, допълни той.
Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. Работих за мир. А да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО, каза още в речта си Росен Плевнелиев.
На един президент му отива да прощава, да бъде над дребнотемието, пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент досега не е допускал такава грешка. Успехът на една държава се мери не по размера на нейната територия, а в успеха на обикновения човек. Не малко наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива, за това е важно да се работи за перспектива и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички, поясни Плевнелиев.

След речите и поднасянето на венци Росен Плевнелиев и Румен Радев влязоха в храм-паметника „Свети Александър Невски“, придружени от вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова.
В храм-паметника Негово Високопреосвещенство Български патриарх Неофит отслужи Молебен. След това президентите и вицепрезидентите ще влязат в Гербовата зала на президентството.

1 отговор

  1. Toga каза:

    V ns samo majoritarno izbrani bg deputati ot rbg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *