Турският парламент одобри конституционните промени, Ердоган получава повече власт

Осъдиха на затвор турска учителка заради обида на Ердоган

След 12 дни, белязани от бурни дебати и дори размяна на удари и ритници – депутатите в Анкара приеха промените в конституцията. При необходими 330 гласа „за“, в подкрепа на реформата гласуваха 339.

Освен управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, „за“ гласуваха и представителите на крайнодясната „Партия на националистическото действие“, която допреди година беше против предложенията, информира БНТ. Тя обаче получи обещание от премиера Йълдъръм да разполага с министерски кресла след въвеждането на президентско управление.

Основната опозиционна „Народнорепубликанска партия“ с нейните 134 депутати гласува против промените.

Президентът Ердоган приветства решението при откриването на нова линия на метрото в Истанбул и обяви, че сега народът има думата. Референдумът трябва да се проведе до 60 дни, бюлетините ще са в два цвята.

„Надявам се нашата нация да даде истинското и окончателно решение и с него Турция ще достигне нова върхова точка. Вярвам, че ще работите ден и нощ за кампанията за референдума за конституцията. Защото ние сме единна нация, с едно знаме и няма начин да ни спрат, ще продължим напред. „, каза президентът Реджеп Ердоган.
Народнорепубликанската партия обяви, че започва активна агитация, за да убеди избирателите да гласуват против предложените промени. Реформата ще намали правомощията на парламента в полза на президента – цел, към която Ердоган отдавна се стреми.

„При така предложената система президентът ще е лидер на партия, ще бъде премахнато условието за неутралитет и безпартийност на държавния глава.Така отношенията му с другите партии, с опозицията ще бъдат много объркани и смущаващи“, коментира Серкан Демирташ, журналист в. „Хюриет дейли“.
Сред останалите гласувани промени в конституцията са увеличаване броя на депутатите от 550 на 600; намаляване на възрастовата граница за избор на депутатите от 25 на 18 г.; премахване на военните съдилища; провеждане на президентските и парламентарните избори едновременно на всеки 5 години.

Вижте също...

1 отговор

  1. урко казва:

    Същата власт има Караянчева в Кърджали,без санкция на НС!Защото нямакой да и потърси сметка,защото се чувства недосегаема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>