Георги Димов: Заплахите на Турция към Гърция трябва да стряскат не само Атина и Брюксел, но и София

Заплахата на Турция, че ще прекрати споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция, трябва да стряска не само Атина и Брюксел, но и България. Това каза Георги Димов, бивш генерален консул на страната ни в Одрин, цитиран от „Фокус“. Той уточни, че нито България, нито ЕС имат действащи споразумения за реадмисия с турските власти. Димов обясни още на какво трябва да наблегне държавата ни в отношенията си с Турция.
„Първо, на нашите национални интереси и начините за отстояването им. Ние ще преценим как. Второ, на заплахите общо и конкретно от югоизток. Не казвам Турция, понеже там нещата са много спорни, там „ври и кипи“. Затова по-правилно е общото определение „югоизток“. На трето място, на правата и сигурността на различните категории наши граждани в Турция. Не трябва да се пренебрегват и съюзническите ни отношения в НАТО, нито парнтьорството по линия на Европейския съюз“, отбеляза Георги Димов.
Той добави, че диалогът с Турция е труден, но не и невъзможен. В никакъв случай България не трябва да бъде рекетирана, подчерта Димов. Той определи решението на Гърция да не екстрадира осемте военни, считани от Анкара за гюленисти, като достойно.

Вижте също...

1 отговор

  1. zaferiyus каза:

    Споко. Куче дето лае не хапе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *