Издадоха фотоалбум за тютюневата промишленост в Хасково

Двуeзичен албум – на български и английски, за тютюневата индустрия, която е извела Хасковска област до един от проспериращите икономически райони в България в началото на миналия век, издаде Регионалният исторически музей в града.

Автор на книжката с информация и много снимки по темата, която вече се продава срещу символичните 3 лева в Музея, е главният уредник в Отдел “Нова история“ д-р Красимира Узунова. Съвместно с нея по албума е работила и младата й колежка от отдела Галина Христова.

Интересни факти за родовете на тютюневите индустриалци във времето от 1884 до 1944 година намират място на страниците на албума. Много от снимките са подбрани така, че да покажат промяната на града по това време в архитектурен план с построяването на сградите на тютюневата album-1промишленост. Складовете са с барокови фасади, канторите и къщите на тютюнотърговците дават европейски облик на Хасково, преди това западащ град.

Началото на тютюневата индустрия е в далечната 1854 година, когато местните търговци братя Пулеви отварят първата тютюнева фабрика в града под името“Тютюноработилница Петел“. Развитието следва с работата на братя Дукови, Крум Чапрашиков, Дончо Палавеев, Димитър Кудоглу.

Всички материали, използвани в албума, са от фонда на Регоналния исторически музей в Хасково. В изданието няма нови изследвания, повечето от фактите са вече известни от предишни научни трудове на д-р Красимира Узунова.

Искахме обаче да направим нещо различно и по-достъпно за масовата публика от научна публикация, обяснява идеята на фотоалбума „Тютюневите складове на Хасково“ авторката му. В изданието съставителите са показали,  освен снимки на складовете, също и автентични печати и реклами на различните индустриални родове, ангажирани в тютюнопроизводството. В годините на Първата световна война, когато много региони в страната тънат в разруха, благодарение на сериозно развитата вече тютюнева индустрия райони като Пловдив и Хасково процъфтяват. Тютюнът е една от най-търгуваните стоки в Европа, складовете в Хасково работят на пълна пара и цялата продукция от качествен ориенталски тютюн заминава навън. По-голямата част от произведените цигари са насочени към фронта. Сега много от тези грандиозни сгради ги няма. Други са оставени на разрухата на времето и в много от случаите това се прави нарочно, за да се освободят огромните площи, на които са построени и да се задоволят нечии корпоративни интереси, с болка коментира д-р Красимира Узунова.

Фотоалбумът “Тютюневите складове на Хасково“ е вторият през последните месеци, който издава Регионалният истрически музей в Хасково.

Първият беше посветен на уникалната цигуларка Недялка Симеонова.

Красимира СЛАВОВА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache