Д-р Валентин Колев: Изкисвайте туршиите преди хранене, яжте риба и пълнозърнест хляб!

  • Нароиха се много диетолози, някои от тях не съвсем професионални и хората се объркват, каза специалистът по хранене и диетитика към РЗИ

През зимата трябва да приемаме същите храни каквито горе долу и през лятото, и през пролетта и през есента, казва д-р Валентин Колев от РЗИ в Кърджали. Д-р Колев е завършил медицина, специалност хранене и диететика и е единственият такъв специалист в областта. Работи в отдел „Профилактика на болестите и превенция на здравето”. Ако сме затруднени да приемаме пресни плодове и зеленчуци, можем да консумираме и компоти и консерви, но по такъв начин, че да не вредим на нашето здраве. Туршиите например трябва да се обезсоляват като зеленчуците се изкисват два-три часа във вода преди да ги сложим на трапезата си. Саламурата от оцета и натриевия хлорид , не унищожават веществата на зеленчуците, а точно обратното уточнява д-р Колев.

Компотите, които консумираме, не бива да са много сладки.

Въглехидратите имат терморегулационна функция през зимата, но ако се консумират в по-големи количества, могат да доведат до затлъстяване. Това означава например, че трябва да преминем изцяло към консумацията на пълнозърнести хлябове. Освен на нишесте, те са богати на баластни вещества – на първо място това са пектините, както и на макро и микроелементи. В тях има и пшеничен белтък.

При консумация на прекалено тлъсти храни от животински произход повечето хора са склонни не само към наднормено тегло, но към затлъстяване, предупреди д-р Колев. Затова трябва да се предпазват да ядат месо от стари животни – говеждо, овче. На масата ни не трябва да пренебрегваме рибата, което е често срещана грешка при храненето не само в нашия регион, но и в страната. Едно от предимството на рибата и морските дарове е, че са изключително богати на калций.

В последно време се нароиха много диети и диетолози, някои от тях не съвсем специалисти, признава д-р Колев. Това обърква хората, които не познават основните принципи на здравословното хранене. Диетите, в които преобладават само белтъчините, мазнините или въглехидратите са вредни за физиологичното здраве на човека.

Радка ПЕТКОВА

Снимка: Радка ПЕТКОВА

 

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *