Община Кърджали и Техническият университет във Варна се договориха за общи проекти

Община Кърджали и Техническият университет във Варна ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество. За това се договориха на среща днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис  и  ректорът на Технически университет – Варна проф. д-р инж.Росен Василев. На срещата присъства и проф.д-р инж.Христо Скулев, ръководител отдел „Международно сътрудничество“ в университета.

Инж.Азис постави въпроса за  продължаващото обучение на зрелостници от Кърджали в ТУ-Варна в зависимост от нуждите на местната икономика.

1123„Частните инвеститори в родопския град имат необходимост от подготвени специалисти за местното производство. В тази връзка с ръководствата на професионалните гимназии и Министерство на образованието и науката също са водени разговори за актуализиране на учебните програми, за да се подготвят кадри за  местното производство“, посочи кметът.

Представителите на ТУ-Варна се ангажираха при проявен интерес да организират изнесен предварителен изпит  за кандидат-студенти в Кърджали, което ще улесни младите хора, желаещи да се обучават в този университет.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за реализация на общи проекти  между общината и университета в различни области. Сред коментираните варианти беше“Водното огледало“ и възможността за произвеждане на ел.енергия от постоянния пад на водата до шлюзовете.

Вижте също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *